open-navfaktor-logo
search
Bosanac i Hercegovac sa dna kace
U Historijskom muzeju BiH sutra se otvara izložba posvećena generalu Jovi Divjaku
AUTOR: Autor: Faktor
15.04.2024. u 16:45
get url
text
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine 16. aprila u 19 sati, bit će otvorena postavka "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace".
Izložba se realizira kroz saradnju sa Udruženjem "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak", a uz podršku Općine Novo Sarajevo.
- Jovan Divjak (1937-2021) je filantrop, oficir, pisac, predavač. Građani Sarajeva ga pamte kao džentlmena, ambasadora Sarajeva i BiH koji je čvrsto vjerovao da obrazovanje može pomoći u unaprijeđivanju društva. Prvi dio izložbe čini autobiografsko obraćanje kroz razloženo oproštajno pismo Jovana Divjaka – ovo pismo je jasan i pregledan rezime njegove biografije nastao kao rezultat samorefleksije i analize vlastitog života.
Drugi dio izložbe vezan je za priče Jovana Divjaka u periodu opsade Sarajeva, dok je treći posvećen njegovom životnom projektu, Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”. Kroz fotografije, autentične predmete i glas Jovana Divjaka ova će izložba progovoriti o historiji Sarajeva, s kojim se Divjak povezao od 1966. godine i koje će biti i ostati njegova ljubav pretočena u djela i riječi (Sarajevo, mon amour).
Cilj ove izložbe je da predstavi fragmente biografije Jovana Divjaka, ličnosti koja se istaknula kao vojni lider, humanitarac i borac za pravdu. Ujedno, izložba se realizira u nadi da će predstavljene priče inspirisati posjetitelje i potaknuti na promišljanje o vrijednostima, životnim izborima i važnosti glasa pojedinca u turbulentnim ratnim vremenima, kao i u simboličkim bitkama koje nas čekaju kada se rat formalno zaključi - istakli su iz Historijskog muzeja BiH. 
Ova izložba je nastala kao prvi pokušaj muzeološkog iščitavanja lika i djela Jovana Divjaka, s ciljem da se kroz izložbu uspostavi platforma za buduća istraživanja – da se potakne promišljanje o društvenoj i vojnoj historiji, ali i dublje razumije ličnost i naslijeđa Jovana Divjaka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.