open-navfaktor-logo
search
SAD ne želi dalji sukob
Netanyahu nakon iranskog napada obećao pobjedu, sa Bidenom razgovarao telefonom 25 minuta
AUTOR: Faktor
14.04.2024. u 08:46
get url
text
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
FOTO: Screenshot/Prime minister of Israel/X
Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su 25 minuta telefonom. Američki predsjednik rekao je da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela, ali i da neće učestvovati ni u kakvim ofanzivnim akcijama protiv Irana.
Nakon razgovora s Netanyahuom Biden je rekao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7. Dodao je da su Iranu pomogle njegove posredničke snage u Jemenu, Siriji i Iraku.
- Prema mojim uputama, kako bi podržala obranu Izraela, američka vojska je tokom prošle sedmice prebacila avione i odbrambene razarače od balističkih projektila u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile - rekao je Biden.
Naveo je da je u razgovoru s Netanyahuom ponovo potvrdio američku predanost Izraelu.
- Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost odbrane čak i od napada bez presedana - šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela - zaključio je Biden.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u kratkoj objavi na društvenoj mreži X napisao da će Izrael postići pobjedu.
- Presreli smo, zaustavili ih, zajedno ćemo pobijediti - poručio je.
Postoje izvještaji da je Izrael uvjeravao SAD da nijedan naredni korak neće napraviti bez konsultacija i da će obavijestiti SAD prije poduzimanja bilo kakve vojne akcije.
Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da SAD ne želi dalji sukob s Iranom. Te je riječi ponovio i američki državni sekretar Antony Blinken. No, dodao je da će "SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela" i braniti svoje osoblje u regiji.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.