Savršeno
pripremljeno mljeveno meso ključno je za ukusna, sočna jela.
Ipak,
lako je pogriješiti i završiti s bljutavim, masnim ili suhim mesom koje može
pokvariti cijeli recept.
Način na koji ga pečemo čini veliku razliku u
okusu i teksturi, pa je važno pravilno slijediti postupak od početka do kraja.
Česte greške poput stavljanja mesa na hladnu
tavu ili pretjeranog miješanja mogu poremetiti okus.
Srećom, ove se greške lako izbjegavaju uz
nekoliko jednostavnih promjena.
Jedna od najboljih tajni za bolje rezultate
je tretiranje mljevenog goveđeg mesa sodom bikarbonom prije pečenja.
Dodavanjem
male količine sode bikarbone sprječavamo prebrzo vezanje proteina, što pomaže
da meso ostane sočno i da se brže i ravnomjernije zapeče.
Otopite jednu četvrdinu čajne kašikee sode
bikarbone u 1 kašiki vode na svakih 450 g mljevene junetine.
Dobro
promiješajte smjesu s mesom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15–20
minuta prije pečenja.
Ovaj mali korak čini veliku razliku, posebno
kod nemasnijih komada koji se lako isušuju. Meso će biti mekše, sočnije i
bogatijeg okusa, a soda bikarbona u ovoj količini neće ostaviti primjetan okus.
Vrijedi isprobati ovu jednostavnu tehniku
ako želimo stalno postizati savršeno pečeno mljeveno meso.