navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Idealne za jesenje dane

Mirisne, mekane i apsolutno ukusne: Recept za cimet rolnice

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 11.10.2024. u 10:53
get url
text
FOTO: Instagram/alice_konstantinova
Ništa ne doziva jesen kao topla, mekana serija domaćih rolnica sa cimetom prelivena slatkom glazurom od krem sira.
Ova omiljena poslastica koja se iz Švedske proširila po cijelom svijetu, instant je vodič u bezbrižnu oazu u kojoj cijeli stan poprimi neku toplu notu i miris cimeta. Svaki sloj je prepun okusa cimet - šećer i uistinu postoji li nešto bolje od tople rolnice sa cimetom uz šoljicu kafe ili tople čokolade?
Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna
75 g šećera
10 g soli
10 g suhog kvasca
250 ml mlijeka (mlakog)
2 jaja
100 g otopljenog maslaca
Za fil/nadjev:
100 g smeđeg šećera
2 - 3 kašike mljevenog cimeta
50 g otopljenog maslaca
Glazura:
100 g šećera u prahu
2 - 3 kašike mlijeka
1 kašikica vanilin šećera
Priprema
Tijesto: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko i jaja, a zatim dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok se ne formira tijesto.
Zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat ili dok se ne udvostruči.
Nadjev: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte smeđi šećer i mljeveni cimet u maloj zdjeli. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.