Mary Berry poznata je britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija "Afternoon Plus s Judith Chalmers" izašla je početkom 70-ih godina. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu.
Devedesetih godina je čak pokrenula svoj "Aga Workshop", kulinarsku školu kod kuće, s više od 12.000 posjetitelja tokom 16 godina.
Napisala je više od 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju.
Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. godine Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
U moru recepata ove slavne kuharice ovog puta odlučili smo se za Wellington, štrucu sa pečenim povrćem, prenosi 24kitchen.
Potrebni sastojci: tri glavice luka, narezane na kriške, 500 g oguljene muškatne tikve narezane na kocke od dva centimetra, jedna crvena paprika očišćena od sjemenki i narezana na velike komade, dvije kašike maslinovom ulju, 250 g gljiva debelo narezanih, dvije česne bijelog luka, 15 g tvrdog kozijeg sira narezanog na kocke, jedno jaje umućeno, so i svježe mljeveni crni biber, brašno.
Za posipanje: 320 g kupovnog lisnatog tijesta, jedno jaje umućeno, 115 g tvrdog kozijeg sira naribanog.
Ugrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Ubacite luk, muškatnu tikvu i crvenu papriku u veliku tepsiju za pečenje. Začinite solju i svježe mljevenim crnim biberom. Polijte uljem i pomiješajte da prekrije povrće. Pecite 20-25 minuta.
Kad je povrće pečeno u tepsiju dodajte gljive i bijeli luk i pomiješajte. Vratite u rernu na 10 minuta dok se povrće ne smekša. Ostavite sa strane da se ohladi.
Istresite hladno pečeno povrće u veliku zdjelu. Dodajte koziji sir, jaje i još malo soli i svježe mljevenog crnog bibera.
Pospite radnu površinu brašnom, pa razvaljajte tijesto na pravogaonik 30x35 centimetara. Premažite ga umućenim jajetom.
Stavite hladno punjenje na sredinu tijesta kojeg ste razvaljali na veličinmu 12,5x23 centimetara. Preklopite i zamotajte u oblik štruce.
Okrenite tako da je spoj s donje strane. Ostavite u frižideru sat vremena.
Pojačajte temperaturu u rerni na 220 stepeni i stavite veliku tepsiju za pečenje da se grije.
U zagrijanu tepsiju stavite komad papira za pečenje, a potom Wellington štrucu.
Premažite preostalim umućenim jajetom i pospite naribanim kozijim sirom.
Štrucu pecite 40 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
Prohlađenu narežite na tanke kriške i poslužite sa zelenom salatom.