Salata je odličan način da ispunite dnevne potrebe za povrćem. No, nisu sve salatne biljke iste – razlikuju se po hranjivoj vrijednosti, ukusu i teksturi. Prema dijetetičarki Elisabeth Moore, neke vrste nude više koristi od drugih, piše
Health Harvard.
U salatama se često, osim standardnih vrsta zelene salate, koriste i listovi drugih biljaka: špinat, kelj, rikola, maslačak, potočarka, jer su puni vitamina (A, C, K, B, folne kiseline), minerala (kalij, magnezij, kalcij), vlakana i vode, a imaju malo kalorija.
Među najhranjivijim su špinat, kelj, romaine, rikola i potočarka. Iceberg ima malo nutrijenata, ali je dobar za miješanje s drugim vrstama.
Preporučeni unos je dvije šolje povrća dnevno za žene i 2,5 za muškarce iznad 51 godine – što znači oko 4 šolje salatnog lišća dnevno. Za obrok dodajte proteine (npr. piletina, riba, jaje) i druge vrste povrća (paradajz, mrkva, paprika).
Pazite na prelive - birajte maslinovo ulje i sirće, i ne koristite više od dvije kašike.