Rijetko kada razmišljamo o zdravlju svog žučnog mjehura. Brinemo o srcu, mišićima, probavnom sistemu, ali žuč nam rijetko pada na pamet, sve dok počne praviti probleme.
Žučna kesa smještena je ispod jetre, koja služi kao spremište žuči sve dok ona ne bude potrebna za probavu masti u tankom crijevu. Većina žučnih kamenaca, tačnije tri četvrtine, nastaje iz holesterola. Iako holesterol ima udio od svega pet posto u sastavu žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti.
Dok god je omjer holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, problema nema. No, ako jetra počne lučiti previše holesterola, dolazi do prezasićenja i holesterol se počinje taložiti izvan otopine žuči. Tako nastaju žučni kamenci. U situacijama kada žuč stvara velike probleme, žučni mjehur se može hirurški ukloniti i takve osobe uz prilagođenu ishranu nastavljaju normalno živjeti. Ipak, žučni mjehur je tu s razlogom i zato treba brinuti o njemu.
Četiri su glavne smjernice u prehrani kojih se treba pridržavati, ako želite držati žuč pod kontrolom. Ne jedite više nego što vam je potrebno. Ne jedite kada ste pod stresom. Jedite što više svježih namirnica. Izbjegavajte procesiranu hranu.
Održavanje zdrave tjelesne težine je ključno za zdravlje žučnog mjehura. Tajna je u tome da dozirate masnoće u manjim količinama i jedete češće obroke bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Svakako u prehranu uključite što više vlakana jer se prehrana siromašna vlaknima često veže uz probleme žuči.
Namirnice dobre za žuč su brokula, karfiol, celer, mrkva, narandža, banana, tikvica, ananas, papaja, trešnja, avokado, sirće, rotkvica, limun, grožđe, lubenica, laneno ulje, meso peradi, teletina i riba.
Namirnice loše za žuč su crveno meso, pržena i procesirana hrana, kolači, keksi, grickalice, paštete, kobasice. druge masnoće životinja.
Pušenje može doprinijeti poremećajima u radu žučnog mjehura pa, ako ikako možete, izbjegnite ovu nezdravu naviku ili barem smanjite pušenje.