Svima je već dobro poznato da nema kvalitetnih rezultata postignutih treningom ukoliko se vježbanje ne uskladi s pravilnom prehranom.
Možemo trenirati i svaki dan, ali ako nam je osnova prehrane brza hrana i jedemo samo jednom do dva puta dnevno, teško ćemo postići zacrtane ciljeve vitke linije ili dobre definicije.
Ako nam je stalo do pravilne prehrane, prvenstveno zbog zdravlja, a onda i zbog izgleda, često ćemo "razbijati glavu" šta pojesti za večeru, posebno kada dođemo kući gladni nakon kvalitetnog treninga i iscrpljujućeg radnog dana.
Kako zadovoljiti prazan želudac, a istodobno pametnim izborom namirnica mišićima vratiti energiju potrošenu na treningu?
Užurbani tempo života ne ostavlja nam puno vremena za kuhanje, pa je želja kroz ovaj tekst pokazati kako je ipak moguće večerati zdravo i raznovrsno uz brzu pripremu. Jer ko voli ići spavati gladan s osjećajem "kruljenja "u želucu"?
Evo tri recepta zdravih večernjih obroka za koje je potrebno najviše 15 minuta pripreme.
Palenta s rastopljenom mozzarellom i susamom prelivena paradajz-umakom
Potrebni sastojci: 60 g žute palente, 50 g mozzarelle, 1 dcl paradajz-umaka, maslinovo ulje (velika kašika), susam (dvije male kašike), mažuran, so.
Prema vlastitom iskustvu idealan omjer je u dva dcl vruće vode (ne kipuće) prethodno začinjene s prstohvatom soli, mažuranom i maslinovim uljem, staviti četiri velike kašike palente i cijelo vrijeme miješati, te bi kroz tri minute trebali dobiti idealnu srednje gustu smjesu.
Palentu servirajte na tanjir i odmah prekrijte sitno narezanim komadima mozzarelle i začinite susamom.
Na laganoj temperaturi bez ulja zagrijte paradajz-umak tri minute, te ga prelijte po jelu.
Kao dodatak jelu uvijek se može poslužiti 50 grama tune u konzervi (prethodno ocijeđene).
Tzatziki s kravljim sirom
Potrebni sastojci: dva veća krastavca (konzervirana), jedan-dva česna bijelog luka, gušći jogurt (jedan dcl), maslinovo ulje (dvije velike kašike), svježi kravlji sir (250 g), bijeli biber, kopar, so.
U dublju posudu stavite gusti jogurt, kravlji sir, te krastavce i česne bijelog luka prethodno nasjeckane na što sitnije komadiće. Dok miješamo smjesu (najbolje sa štapnim mikserom), začinite je maslinovim uljem, bijelim biberom, koprom i sa jedan-dva prstohvata soli.
Dobijenu smjesu koristite kao namaz na integralnom hljebu punog zrna (dvije do tri tanje kriške). Ako napravite gušću smjesu (više kravljeg sira, manje jogurta) možete je jesti i bez hljeba uz dodatak npr. salate sa sezonskim povrćem.
Ukoliko smeta miris bijelog luka koji nezaobilazno ostaje nakon ovakvog obroka, Grci kažu da pomaže prožvakati stručak peršuna. Ali ne treba zaboraviti da je bijeli luk prirodni lijek za prevenciju od sezonske gripe i prehlade, stoga ga je poželjno redovno konzumirati.
Potrebni sastojci: svježa zelena salata, tuna u konzervi (prethodno iscijeđena, 50 g), sir edamer (50 g), susam (dvije kašičice), aceto balsamico (dvije kašike), maslinovo ulje (dvije kašike).
U dublju posudu stavite tunu i zelenu salatu te sir, prethodno narezan na manje kockice. Salatu začinite aceto balsamicom, maslinovim uljem i susamom.
Ukoliko je glad prevelika, salatu možete obogatiti jednom do dvije šake prethodno skuhanog integralnog tijesta (fusili).