Posljednjih dana kruže priče kako je i obuća potencijalno mjesto za boravak koronavirusa. Studija provedena na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) otkrila je da virus može živjeti do dva ili tri dana na tvrdim plastičnim površinama.

S obzirom na to da su đonovi cipela izrađeni od trajnih, neprozirnih materijala poput plastike i gume, moguće je da bi virus mogao preživjeti i na njima.

Nakon ovoga logično pitanje koje se nameće jeste - može li koronavirus preživjeti na cipelama?

Ako se pridržavate općih pravila održavanja higijene cipela, ne biste se trebali previše zabrinuti zbog toga.

Kako se COVID-19 širi kontaktom respiratornim kapljicama nekoga ko je zaražen, vjerovatnoća širenja ili zaraze virusom iz cipela je mala.

- Znamo da koronavirus može živjeti na površinama koje uključuju i cipele. No, za to je mali rizik i potrebno je da kapljice slete na spomenutu površinu. Većina ljudi već ima naviku skidati cipele prije nego što uđe u svoje domove, pa bih potaknula ljude da to nastave raditi - istaknula je Adwoa Danso, ljekar iz NHS-a sa sjedištem u Londonu.

"Zaraditi" koronavirus iz cipela bilo bi moguće samo u slučaju kada bi respiratorni sekret nekoga ko je zaražen preživio na pločniku, prebacio se na cipele i potom iz cipela prenio u usta - što je vrlo mala vjerovatnoća ako slijedite osnovne higijenske smjernice.

Stoga, da biste mogućnost zaraze sveli na minimum, izuvajte cipele ispred vrata, a potom ih unesite u hodnik na za to već predviđenu tkaninu koju ste poprskali dezinfekcijskim sredstvom sa najmanje 70 posto alkohola, i po kući hodajte u papučama.

Umjesto tkanine, i đon obuće možete poprskati dezinfekcijskim sredstvom, a tkaninu mijenjajte svakodnevno.

Također, kada ovih dana čistite podove u kući, radite to sredstvom koje uklanja bakterije i viruse ili nakon brisanja prođite krpom na koju ste nanijeli dezinfekcijsko sredstvo.

Za svaki slučaj, izaberite jednu obuću koju ćete ovih dana nositi kada izlazite vani.