navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Približava se Crni petak: Kako sigurno kupovati putem interneta?

Zadnji petak u novembru (25. novembar) ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak/Black friday. To je dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude svojih proizvoda.

Objavljeno: 20.11.2022. u 21:28
get url
text

Iako su tog dana online ponude često vrlo povoljne, stručnjaci upozoravaju da ipak budete oprezni prilikom kupovine, jer nisu isključene prevare.

U nastavku pročitajte šta možete učiniti kako biste se zaštitili:

Koristite online trgovine iz BiH jer su tada veće šanse da možete riješiti moguće probleme.

Kupujte na poznatim mjestima. Postoji mnogo toga što i inače ide u prilog lojalnosti i povjerenju u pojedine robne marke, a danas je to još i važnije.  Ako uočite sličan, ali jeftiniji proizvod, zašto ne biste pitali svog omiljenog dobavljača može li vam ga ponuditi po istoj cijeni? Ako je proizvod isti, svakako vrijedi pitati.

Provjerite i tekst ponude. Bilo je primjera gdje je roba oglašena i kupljena. Kupci nisu pročitali detalje i završili su s verzijom proizvoda, ali ne onakvom kakvu su očekivali. Uvijek provjerite i tekst koji je napisan sitnijim slovima i zapamtite.

Provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupovine.

Koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca.

Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja.

Plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi.

Plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sistem i sigurnosni softver.

Primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver.

Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača, ako ne odgovara, obratite se svojoj banci.

Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerovatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito.