open-navfaktor-logo
search
Grant poduzetnicama
Bingo za osam godina izdvojio 145.000 KM u okviru projekta "Odvažne i hrabre, to ste vi"
Dvanaest odvažnih i hrabrih žena dobilo vjetar u leđa da pokrenu ili dodatno razviju vlastiti biznis uz pomoć grant sredstava koja su dodjeljena u okviru Bingovog projekta "Odvažne i hrabre, to ste vi!"
21.03.2023. u 11:49
get url
text
Bingo, "Odvažne i hrabre, to ste vi"
Bingo, "Odvažne i hrabre, to ste vi"

Bingo group već osam godina implementira aktivnosti s ciljem pružanja podrške ženama, a posljednje tri godine fokus je na stvaranju povoljnijeg okruženja u području ženskog poduzetništva.

Pozivu koji je bio otvoren za sve poduzetnice u periodu od 20.2. do 6.3.2023. godine, odazvalo se više od 260 žena. Nakon predselekcije i online glasanja, stručni žiri je odabrao najbolje ideje i to nakon što su aplikantice, po prvi put imale priliku prezentirati svoje biznise pred žirijem.  

- Ove godine veliki broj glasova je stigao online putem, čak 2.500. Značajna je i činjenica da je prošlogodišnji fond  iznosio 19.000 KM, a ove godine je planirano da iznosi 30.000 KM. Međutim, obzirom da su ideje uistinu kvalitetne, tokom procesa selekcije uz podršku implementacijskog partnera Investicijske Fondacije Impakt i ostalih partnera i prijatelja osigurali smo dodatni budžet od 15.000 KM, tako da smo podržali još pet korisnica sa po 3.000 KM.  Značaj projekta prepoznali su: Oaza, Nutrino Lab, Golden Rose, Libresse, Dorina, Dita, Alma Ras, Bambi, Milka, Pfanner, Somat, Swisslion, Meggle i Lactalis, ali i naši kupci koji su kupovinom artikala ovih brendova koji su posebno označeni na našim policama podržali projekt - kazala je Amina Čeliković iz marketing odjela kompanije Bingo.

Nakon što su se zbrojili online glasovi i bodovi žirija, dodijeljena su i novčana sredstva i to po jedan od 8.000 i 5.000 KM, dva u iznosu od 4.000 KM i osam od 3.000 KM. Tako su uspješne poduzetnice dobile sredstva za podršku kroz: repromaterijal, opremu, mašine ili alate, što će im biti inicijalno za razvoj ili usavršavanje vlastitih biznisa.

Dobitnica grant sredstava u najvišem iznosu od 8.000 KM je Gorica Arežina iz Banja Luke, a novac će uložiti u pokretanje proizvodnje veganskih i zdravih poslastica. Osam poduzetnica osvojilo je grant sredstva od 3.000, a ostale grantove dobile su: Amila Terzić iz Sarajeva (4.000 KM za proširenje biznisa u domenu virtualnog prikaza uređenja enterijera u arhitektonskom studiju Control Space), Branka Grujić iz Bosanske Gradiške (4.000 KM za proizvodnju gladiola) te Aida Lokvančić iz Sarajeva koja je osvojila 5.000 KM za unapređenje proizvodnje lazy bagova, soft play kauča, nadmadraca i jastuka u tek nastalom porodičnom biznisu Cut&Stitch.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.