open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Fondacija Dogs Trust poziva lokalne vlasti da sankcioniraju i spriječe brutalnost prema psima
Predstavništvo Fondacije Dog Trust u BiH, uputio je poziv i pozvalo na reakciju nadležne lokalne vlaste zbog višestrukih izvještaja lokalnih nevladinih organizacija i građana o krajnje nehumanom odnosu prema psima u pojedinim dijelovima zemlje.
23.02.2022. u 11:04
get url
text

- Pozivamo nadležne lokalne vlasti da hitno ispune svoje obaveze i mandat, da istraže, identificiraju i sankcioniraju počinioce, te da osiguraju dosljedno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kao jedinog načina da se problem pasa lutalica riješi trajno, efikasno i humano - istakli su iz Dog Trusta.

Navode da brutalnost i svaki oblik nehumanog odnosa prema životinjama nisu samo "protuzakoniti i pogubni za pse i za etičnost društva, a posebno mlade generacije koje im svjedoče, već predstavljaju i rizik za ljude".

- Tako npr. javno postavljeni otrov lako može doći u kontakt sa djecom i drugim ranjivim kategorijama, a rizike korištenja vatrenog oružja nije potrebno ni pojašnjavati. Preuzimanje zakona u svoje ruke, posebno na ovako stravičan način, istinski je zabrinjavajuće i zahtjeva hitnu pažnju nadležnih vlasti kako bi se počinioci identificirali i sankcionirali, a ovakvi slučajevi u budućnosti spriječili - pojasnili su.

Kažu da psima nije mjesto na ulici, ali napominju da oni nisu tu svojom greškom, "već zbog neodgovornosti ljudi, i još uvijek nepotpunog ili nikakvog provođenja progresivnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, čak 12 godina nakon njegovog usvajanja"!

- Pitanje upravljanja populacijom pasa nije samo potpuno rješivo, već lokalne vlasti u BiH u ovom segmentu mogu imati na raspolaganju i značajnu dobrovoljnu pomoć Fondacije Dogs Trust čije programe mogu iskoristiti da uspostave zakonski sistem brže, efikasnije i uz manje troškove iz budžeta. Proaktivne loklane vlasti tako mogu jedno od gorućih pitanja za koje su odgovorni, a koje se tiče dobrostanja cijele zajednice, riješiti zakonski, efikasno, humano i trajno, nakon čega se sa više fokusa mogu posvetiti ostalim važnim pitanjima zajednice, na šta ih mandat i obavezuje. Podsjećamo da Fondacija Dogs Trust BiH u okviru svog novog pristupa kojim namjerava svoje resurse i pomoć distribuirati na efikasniji način, od ove godine svoje programe provodi samo u regijama čije vlasti su odlučne i već su pokrenule aktivnosti na dosljednoj, sistemskoj provedbi Zakona, i koje neće tolerisati okrutnost prema psima i ostalim životinjama - poručili su iz Dog Trusta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.