open-navfaktor-logo
search
Prednosti su brojne
Montažne kuće iz BiH preplavile Evropu, samo jedna firma lani izvezla gotovo 200 kuća
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenih montažnih kuća u prošloj godini je iznosila gotovo 36 miliona maraka
AUTOR: Fena
06.04.2024. u 08:57
get url
text
U prošloj godini nastavljen je veliki trend rasta izvoza montažnih kuća iz Bosne i Hercegovine, izvozilo se u gotovo sve evropske zemlje, a samo jedna domaća firma lani je na tržište Evropske unije izvezla gotovo 200 kuća.
Prednost montažnih kuća je u brzini gradnje, uštedi energije i cijenama, a kako kaže Milenko Stevanović, vlasnik "Steco centra" u Bijeljini, koji se bavi izgradnjom montažnih i drvenih kućica, estetika takvih kuća dovedena je do savršenstva.
U prošloj godini je samo "Steco centar" izvezao blizu 200 kuća.
- Izvozili smo u Nizozemsku, Švicarsku, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Australiju, Englesku i Španiju - kazao je Stevanović, dodavši da su za domaće tržište lani napravili 15-ak kuća.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenih montažnih kuća u prošloj godini je iznosila gotovo 36 miliona maraka.
Kako naglašavaju iz Komore, montažne kuće iz BiH izvozile su se u Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Austriju, Nizozemsku, Španiju, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Luksemburg, Srbiju, Francusku, Švedsku, Češku i Kosovo.
Zainteresiranost kupaca za montažne kuće sve je veća, a nedostatak radne snage na tržištu također utječe na odluke investitora da se odluče za kupovinu montažne kuće.
- Zainteresiranost je sve veća i kupci su uglavnom dobro informirani o montažnim kućama kada dođu kod nas na razgovore - kaže Stevanović.
Što se tiče cijena takvih kuća na domaćem tržištu, one se kreću od 750 maraka za sivu fazu do 1.500 maraka za ključ u ruke, dok su cijene vani dosta veće, ali je i gradnja drugačija.
- Za završetak svih radova na gradilištu potrebno nam je od pet do 21 dan ovisno od stepena završenosti kuće koju ugovorimo s investitorom - govori Stevanović.
S druge strane, uvoz montažnih kuća u BiH daleko je manji pa je on lani iznosio 1.223.165 maraka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.