open-navfaktor-logo
search
Još traju prijave u ZDK
Obrazovanje je nova šansa za uspjeh
Obrazovanje je kontinuiran proces do kasnog doba čovjekovog života. Proces obrazovanja, formalnog i neformalnog je proces koji potiče puni razvoj individue, te mu u konačnici obezbjeđuje finansijsku stabilnost i sigurnost.
12.10.2021. u 14:41
get url
text

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Fondacija Helvetas Moja budućnost, osigurali su sredstva za realizaciju programa obrazovanja odraslih, koji su za građanke i građane ovog Kantona potpuno besplatni. Programi su koncipirani tako da se odvijaju u vremenskim ciklusima kada i redovna nastava u osnovnim i srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona. Prijave na program odvijaju se putem web stranice ili e-maila: [email protected].

Zašto se prijaviti?

Konstantan razvoj tehnologije, ubrzan životni tempo donijeli su potrebu i za kontinuiranim usavršavanjem. Obrazovanje odraslih je izuzetno važna grana obrazovnog sistema, jer je svojevrsna "druga šansa", prilika da se osigura i poboljša kvalitet života, te unaprijede postojeća znanja i vještine u cilju napredovanja i unaprijeđenja. Suštinski, obrazovanje odraslih je preduvjet za ostvarivanje samorealizacije, i punog ličnog potencijala osobe.

U sklopu formalnog obrazovanja odraslih, postoje programi za osnovno obrazovanje odraslih i programi dokvalifikacije (sticanje višeg stepena kvalifikacije u okviru istog polja) i prekvalifikacije koje se odnosi na sticanje znanja i vještina, koje sa prethodno stečenim kvalifikacijama omogućava sticanje novog zanimanja. Pored navedenog postoje programi osposobljavanja odnosno sticanje teorijskog i praktičnog znanja potrebnih za obavljanje manje složenih poslova, zatim specijalizacija gdje se stječu nova znanja i vještine u okviru već postojećih zanimanja, te usavršavanje koje je svaki oblik obrazovanja, nakon završenog obrazovanja, tokom radnog vijeka sa ciljem poboljšanja postojećih kompetencija radi daljnjeg ličnog i profesionalnog napretka.

- Ostvarivanje punog potencijala na ličnom i poslovnom planu, težnja je svake individue, a mi smatramo da je taj cilj moguće ostvariti kroz razvitak u obrazovnom procesu. Izuetno nam je zadovoljstvo građanima i građankama ZDK predstaviti besplatne programe, u većini osnovnih i srednjih škola na čitavoj teritoriji kantona. Ovim putem još jednom ohrabrujemo sve stanovnike kantona od 15 godina pa naviše da se prijave i sebi osiguraju bolju budućnost. Jedina investicija je vrijeme, investicija koja će im se u budućnosti u potpunosti isplatiti - poručili su iz Fondacije Helvetas Moja budućnost.

Bilo koji od navedenih programa temelj je za lični i profesionalni rast i razvoj. Stjecanje novih vještina, usavršavanje u svom polju djelovanja ili biranje novog pravca profesionalne ostvarenosti vode do punog ličnog i profesionalnog  razvoja osobe.  Ovaj put razvitka moguć je kroz procese obrazovanja, započetih u bilo kojem životnom dobu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.