open-navfaktor-logo
search
Finansiranje iz budžeta FBiH
Premijer Nikšić i ministri dali punu podršku izgradnji cesta u Tuzli
Na sastanku je izražena intencija da petlja Šićki Brod postane interregionalno čvorište, odnosno spoj brze ceste Doboj-Gračanica-Lukavac-Šićki Brod-Kalesija-Zvornik i autoceste Orašje-Tuzla
AUTOR: Faktor
06.06.2024. u 18:23
get url
text
Sa sastanka u sjedištu Vlade FBiH
Sa sastanka u sjedištu Vlade FBiH
FOTO: Press Vlade FBiH
O projektima cestovne izgradnje na području Tuzle danas je razgovarano u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Akcenat je stavljen na prioritetne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta na tuzlanskom području, a za koje je Vlada FBiH osigurala novac u ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH.
Prvenstveno je riječ o podršci izgradnji autoceste Orašje-Tuzla, dionica Maoča-Tuzla, Lot 5 Čanići-Tuzla, u dužini od osam kilometara. Također, istaknut je značaj izgradnje Južne saobraćajnice u Tuzli, a novac je osiguran za prvu fazu dionice Ši Selo-Slavinovići.
Uskoro počinje objava tendera za dionicu Lota 5 Tuzla-Maoča.
Na sastanku je izražena intencija da petlja Šićki Brod postane interregionalno čvorište, odnosno spoj brze ceste Doboj-Gračanica-Lukavac-Šićki Brod-Kalesija-Zvornik i autoceste Orašje-Tuzla.
Kada je riječ o projektima koje provode Ceste FBiH, Vlada Federacije finansijski podržava i eksproprijaciju, građenje i nadzor projekta izgradnje kružnog toka Mlake, na cesti M18, dionica Šićki Brod 3-Ivinice 1. Danas je istaknut i značaj okončanja radova na priključenju petlje Šićki Brod prema Termoelektrani, kao i uređenju kružnog toka kod Siporeksa, te reparaciji kompletne Južne saobraćajnice.
Razgovaralo se i o prioritetnim projektima čiji su implementator Ceste FBiH, a tiču se rekonstrukcije mosta na rijeci Solina kod Brčanske Malte u Tuzli, trotoara u naselju Ljubače gdje je u toku izrada glavnog projekta, zatim završetka Kružnog toka Lipnica za koji je raspisan tender za odabir izvođača radova, kao i regulacije raskrnice Brčanska Malta. Dogovoren je naredni sastanak na nivou predstavnika Grada Tuzla i Cesta FBiH.
Sastanku su u Sarajevu su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, federalni ministar energije. Zatim, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH i državni zastupnik Jasmin Imamović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Slađan Ilić, te gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.
Sastanku su prisustvovali i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić, v.d. izvršnog direktora JP Autoceste FBiH za projektovanje i građenje Asmir Dževlan, te direktor JP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić, saopćila je Vlada FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.