open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Rijaset IZBiH i BBI banka: Hiljadu ramazanskih paketa za građane širom BiH
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) u saradnji sa Bosna Bank International (BBI) nastavili su i ove godine tradicionalnu humanitarnu akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava.
15.05.2020. u 12:10
get url
text

Radi se o pomoći koja će biti podijeljena građanima na području gradova Tuzla, Goražde, Banja Luka, Bihać, Travnik, Zenica, Mostar i Sarajevo. Ukupna vrijednost ovogodišnje pošiljke ramazanskih paketa iznosi blizu 100.000 KM, a svaki paket sadrži osnovne prehrambene i higijenske proizvode.

- BBI banka nastavlja sa svojom ramazanskom tradicijom i sada, već šesti put zaredom, unosi  ramazanskim paketima radost u porodice. Ove godine, zbog pandemije i nove dimenzije izazova s kojim se suočava cjelokupno društvo, paketi će biti dijeljeni na cijelom području BiH a ne samo u povratničkim mjestima kako je to bila praksa prethodnih godina. Podjela ramazanskih paketa i realizacija projekta odvija se u suradnji sa Rijasetom IZBiH  koji je odredio prioritete podjele po muftijstvima i džematima. Stanje koje prolazi cijelo društvo zahtjeva od nas i pojedinačno i institucionalno maksimalan trud, suosjećanje i solidarnost da posljedice krize što bezbolnije prevaziđemo i da ih oni najpotrebniji, najranjiviji,  što manje osjete. BBI Banka je, mnogo puta do sada, ali evo i ovim gestom, pokazala da dijeli  izazove ovog društva i njegovih stanovnika i da će biti tu da pomogne da posljedice izazova nastalih pandemijom svi lakše podnesemo - izjavio je Muamer Salkić, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke, danas pred polazak konvoja sa paketima koji je jutros iz Sarajeva krenuo za građane širom BiH, prvenstveno povratničke porodice.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ibrahim ef. Malanović podsjetio je da je ovo šesta godina kako se realizuje akcija podjele paketa za povratničke porodice u BiH.

- U proteklim godinama smo se uglavnom fokusirali na dva ili tri muftijstva. S obzirom na aktuelnu situaciju oko pandemije koronavirusa ove godine smo organizirali podjelu za sva muftijstva, odnosno širom BiH - rekao je ef. Malanović.

Naglasio je da će i dalje najveći dio paketa biti podijeljen povratničkim porodicama, onima kojima je pomoć i najpotrebnija.

- U vremenu pandemije koronavirusa, ali i u vremenu ramazana, mi im trebamo poslati poruku da oni nisu sami i na taj način ih ohrabriti - rekao je ef. Malanović.

Malanović je podsjetio kako je Rijaset tokom ranijih akcija povratnicima podijelio 4.500 paketa pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.