open-navfaktor-logo
search
Podaci Vanjskotrgovinske komore
Vrijednost izvoza tekstilne industrije iz BiH veća od 1,8 milijardi KM u 2023.
U industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH posluju 464 preduzeća
AUTOR: Autor: Fena
20.04.2024. u 11:28
get url
text
Vrijednost izvoza industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini u 2023. iznosila je 1.864.925.173 KM, što je za 30.849.817 KM više nego prethodne godine, potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
Prema posljednjim dostupnim podacima, u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH posluju 464 preduzeća, koja zapošljavaju 32,307 radnika.
Iz VTKBiH navode da se kompanije koje su izgradile vlastiti brend suočavaju s nizom izazova, uključujući konstantan rast cijena repromaterijala.
Ti izazovi utiču na njihovu sposobnost plasiranja robe na tržište. Važno je napomenuti da većina preduzeća u toj industriji obavlja "lohn" poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.
Svi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući pitanja vezana uz cijene repromaterijala, tržišnu konkurenciju i promjene u potražnji.
Ta industrija, iako se suočava s brojnim izazovima poput rasta cijena repromaterijala i tržišne konkurencije, i dalje ostaje vitalan dio ekonomije Bosne i Hercegovine.
Ključno je da kompanije nastave inovirati i prilagođavati se promjenama kako bi ostale konkurentne na globalnom tržištu.
Također, podrška i saradnja među kompanijama unutar industrije mogu biti jedan od ključnih faktora za prevladavanje izazova i ostvarivanje daljnjeg rasta i razvoja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.