open-navfaktor-logo
search
Okončan spor
Advokatska kancelarija Sajić uspješno zastupala AMUS na sudu u Republici Srpskoj
Advokatska kancelarija Sajić uspješno je zastupala Udruženje kompozitora-muzičkih stvaralaca Bosne i Hercegovine (AMUS) pred Vrhovnim sudom Republike Srpske u sporu vezanom za neovlašteno korištenje muzičkih djela zaštićenih autorskim pravima.
28.12.2022. u 16:18
get url
text

AMUS je kolektivna organizacija za zaštitu prava autora muzičkih djela. Sud je, prema riječima Šajića, morao da utvrdi da li su neovlaštenim javnim korištenjem muzičkih djela zaštićenih autorskim pravima u tržnim centrima, poslovno-prodajnim i ugostiteljskim objektima optuženog narušena prava muzičkih stvaralaca.

- Vrhovni sud je u svojoj odluci utvrdio da se radi o obaveznom kolektivnom ostvarivanju autorskih prava i da AMUS ima ne samo pravo, već i obavezu da naplati naknadu u ime autora ove vrste autorskog djela - obavijestila je firma. Osim toga, sud je utvrdio da AMUS ostvaruje prava i za domaće i za strane autore muzičkih autorskih djela.

Prema navodima firme, odluka Vrhovnog suda od 17. novembra 2022. godine onemogućava privrednim subjektima da koriste muzička dela zaštićena autorskim pravima bez naknada.

- U suprotnom bi bila dovedena u pitanje ekonomska osnova autorske profesije, što bi u konačnici izazvalo negativne efekte na kontinuitet društvenog stvaralaštva. Upravo iz navedenog razloga, sud je pružio pravnu zaštitu u predmetu u kojem je nedvosmisleno utvrđeno neovlašteno korištenje autorskih muzičkih djela, bez prethodno zaključenog ugovora sa kolektivnom organizacijom - dodao je Sajić.

Sajić tim uključuje višeg stručnog saradnika Igora Leticu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.