Smrt djevojčice Džene

Advokat porodice Gadžun: Čeka se rezultat obdukcije, postoje inicijative za proteste

FOTO: Ines Lučić

Bliži se mjesec dana od tragične smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon rutunske operacije očnog kapka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. 

Njeni roditelji Amila i Muris u vječnoj boli do kraja života, nakon otpusnog pisma s KCUS-a gdje je Džena dovezena već u komi, nakon zastoja srca i reanimacije tokom operacije, u privatnoj ordinaciji, još su više očajni. Očekuju pravdu i krivicu onoga ko je odgovoran. No, njihov iskaz u policiji bio je posljednji u ovom pravnom slučaju, do sada.

Advokat krivičar, Almin Dautbegović, pristao je pro bono preuzeti ovaj slučaj. Branilac je oštećenih roditelja.

- Predmet je u fazi istrage koju vode dvije tužiteljice. Trenutno se čeka na rezultate obdukcije. Ne mogu ovog momenta procijeniti da li je ovo korektno vrijeme koliko se čeka nalaz obdukcije, ali u svakoj varijanti neophodno je sačekati nalaz koji bi morao dati odgovor na pitanje "zašto"? - rekao je on.

Dautbegović kaže da će mu to omogućiti dalji pravac djelovanja, podnošenje krivčnih prijava protiv odgovornih, mada vjeruje da će tužilaštvo to uraditi ex oficio ( po službenoj dužnosti, op.a.).

Almin Dautbegović 

- Osim toga podnijet ćemo parnične tužbe za naknadu svih vidova štete koje mogu proisteći iz ovakvog slučaja. Morate znati da ovaj predmet ima granice koje su uokvirene u sam predmet, a sve ostalo što prevazilazi sam predmet je neka druga priča. Ona se svodi na uređenje zdravstva, posebno u oblasti "privatluka". Postoje već nove inicijative za proteste - rekao je za N1 Dautbegović.

Dodaje da pitanje koje se nameće u vezi sa ovim slučajem i šire jeste: "kakav je sistem zdravstva i privatnih zdrastvenih ustanova u Evropi"? Može li se tamo nešto ovakvo desiti? Kako su pravno oblikovane zdrastvene ustanove u Evropi?".

- Ovaj slučaj je pobudio veliko zanimanje kod građana, koji se javljaju putem društvenih mreža, što roditeljima, što meni – bilo da su i sami imali sličnih problema sa uslugama u zdravstvu ili da dijele osjećaje sa ožalošćenom porodicom. Nameće se zaključak da se ne samo odgovorni kazne već i da se ova situacija iskoristi za promjene zakonskih propisa koji uređuju privatnu praksu u zdravstvu- rekao je Dautbegović.

On je potvrdio kako postoje inicijative za nove proteste.

- Inicijative za proteste već imamo, njih sam na neki način usporio do trenutka kad doznamo u kom pravcu treba usmjeriti svu tu nagomilanu energiju i nezadovoljstvo građana prema ovakvom zdravstvu - kazao je Dautbegović.

Podsjetimo, dvogodišnjoj Dženi Gadžun, potvrdilo je to naknadno otpusno pismo, se u toku same rutinske oftalmološke operacije u privatnoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa, dogodio zastoj srca, reanimacija i Džena je pala u komu. U KCUS-u su, navodi se u otpusnom pismu, dijagnosticirali "znake edema mozga i znakove svježe ishemije".

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga