Poruka premijeru

Bekan: Mi nismo tražili povećanje penzija u idućoj, već u ovoj godini, i na tome ćemo istrajati

FOTO: Damir Hodžić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u svom nedavnom medijskom istupu se dotakao i penzija kazavši kako Vladi FBiH negativan bruto društveni proizvod nije dopustio redovno usklađivanje penzija, ali da su oni to prevladali davši penzionerima u FBiH pomoć od po 100 i 120 KM. 

Novalić je kazao da naredne godine slijedi značajnije povećanje penzija 15. aprila, na što su iz Saveza udruženja penzionera FBiH reagirali kazavši da će istrajati na vanrednom povećanju penzija u ovoj godini.

- Mi tražimo hitno u ovoj godini vanredno povećanje penzija. Ne mogu ljudi da vežu kraj sa početkom - rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić: Sljedeće godine značajnije povećanje penzija

Razgovarali smo i sa Suljom Bekanom, članom Upravnog odbora Saveza.

- Mi nismo tražili povećanje za iduću godinu jer iduće godine će biti redovno usklađivanje penzija 15. aprila. A hoće li biti potrebe da tražimo i vanredno usklađivanje, to ćemo vidjeti. Mi smo tražili po skraćenom postupku za ovu godinu vanredno povećanje penzija, a ne usklađivanje. I od toga se sigurno neće odustati. A za iduću godinu mi nismo raspravljali, niti je naš bio zahtjev da se iduće godine povećava. Pratit ćemo situaciju, ali prvo da riješimo problem za ovu godinu, a za iduću ćemo vidjeti. To nema smisla - govori nam Bekan i dodaje:

- Ako ne bude povećanja, ima ulica. Povećanje mora biti ove godine i ako ne bude, idu protesti. Tražimo povećanje od 10 posto za sve koji su otišli u penziju do kraja 2017. godine. Jer 382 KM penzije, to je tuga, sadaka, to nije penzija.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga