UDT VSTV

Četiri godine nije ni pogledao predmet: Tužiocu smanjena plaća za deset posto tokom tri mjeseca

Sporazumom o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, tužiocu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nedžadu Karaliću smanjena je plaća tri mjeseca u iznosu od deset posto.

Karaliću je ova mjera izrečena zbog disciplinskog prekršaja "neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca", navodi se u odluci Prvostepene disciplinske komisije.

Prema disciplinskoj tužbi, tužilac Karalić u jednom predmetu od 29. maja 2015. sve do 23. decembra 2019. nije poduzeo nijednu radnju "iako je bio svjestan da je predmet obuhvaćen planovima rješavanja starih predmeta od 2016. do 2019. godine".

Njemu su tokom predlaganja disciplinske mjere uzete u obzir olakšavajuće okolnosti, odnosno što je kao tužilac s dugogodišnjim iskustvom u periodu obuhvaćenim disciplinskom tužbom ostvario dobre radne rezultate, što protiv njega nije ranije vođen disciplinski postupak, te jer je izrazio žaljenje i kajanje zbog počinjenog disciplinskog prekršaja.

- Prilikom sporazumijevanja o disciplinskoj mjeri, cijenjena je i dosadašnja disciplinska praksa VSTV-a BiH u pogledu broja i vrste izrečenih disciplinskih mjera, kao i drugih specifičnih okolnosti u sličnim slučajevima u kojim je utvrđena disciplinska odgovornost tužilaca - navedeno je u odluci komisije, protiv koje nije dozvoljena žalba.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga