open-navfaktor-logo
search
Susret s "Trojkom"
Čović nakon sastanka u OHR-u otišao kod Konakovića u zgradu Ministarstva vanjskih poslova
Američki i evropski zvaničnici u Bosni i Hercegovini ovih dana zajedno sa OHR-om ubrzano rade na pronalasku rješenja koje bi strankama okupljenim oko HDZ-a omogućilo formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
25.04.2023. u 16:40
get url
text

Danas je lider HDZ-a Dragan Čović tim povodom bio na sastanku u OHR-u nakon čega se uputio u zgradu Ministarstva vanjskih poslova.

O tome svjedoči i snimak koji je objavila Istraga.ba navodeći kako se Čović tamo "žurno" susreo sa liderima stranaka "Trojke".

 

Narodni evropski savez i Stranka za BiH na ovaj sastanak nisu pozvani. 

VEZANI TEKST - NES i SBiH neće podržati vladu, optužili "Trojku": Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje

Međutim, oni su se ranije oglasili saopćenjem poručujući kako parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja ne postoji. Naveli su, također, kako se nikakvi sporazumi "Osmorke" i HDZ-a ne mogu se koristiti kao alibi od strane visokog predstavnika za nametanje bilo kakvih nakaradnih ustavnih rješenja, a pogotovo,dodaju, za nametanje kompletne vlade.

- Pitanje Ustava Federacije i države Bosne i Hercegovine za nas je mnogo važnije od fotelja u Vladi u koje bi neki što prije da zasjednu po svaku cijenu, pa se na jučerašnjem sastanku pokazala potpuna servilnost "Trojke", prihvatanjem i kratkoročnih i dugoročnih rješenja, iako se u javnosti to predstavljaju potpuno drugačije. Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje, što je bio slučaj i sa imenovanjem državne vlasti sa Dodikovim SNSD-om, za kojeg su tvrdili da je to sada neki drugi, proevropski orijentirani Dodik sa kojim se može razgovarati i dogovarati naprednija i bolja Bosne i Hercegovina - istakli su iz ove dvije stranke.

VEZANI TEKST - Snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra Szijjarta: Promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama"

Ovih dana u medijima kruži i snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u kojem se spominju izmjene Izbornog zakona na "na kršćanskim osnovama". Snimak je nastao u novembru 2021. godine, a bitno je napomenuti kako nijedan od lidera stranaka okupljenih oko HDZ-a (Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković) nije dao komentar na sporani razgovor.

Szijjarto je potom obećao Čoviću kako će "sve do kraja" biti uz njega i ističući kako dijeli simpatije sa Hrvatima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.