open-navfaktor-logo
search
O zatečenom stanju
Direktor ViK-a Hadžiahmetović: Politika nas ne interesuje, a metla će sigurno raditi
Za 45 dana fakturisano je 450.000 maraka, iz sistema smo isključili velike potrošače i njima fakturisali oko 200.000 maraka, jedan stadion vodu je koristio kako ne treba i njemu smo fakturisali 45.000 maraka, kazao je Hadžiahmetović
31.07.2019. u 13:04
get url
text

Uprava sarajevskog Vodovoda i kanalizacije organizirala je danas druženje sa medijima gdje je predstavljeno zatečeno stanje i aktivnosti koje će se realizirati u narednom periodu. Nova uprava ističe kako su opredijeljeni da vrata ovog preduzeća moraju biti otvorena javnosti.

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Srđan Mandić istakao je da se osjeća relaksiranije jer sjedi pored ljudi koji su zaista spremni da rade. Kazao je da je komunalna privreda prostor gdje najmanje treba da bude politike.

- Ne smije niti jedan direktor javnog preduzeća procijenjivati šta je interes, a šta nije interes, mogu se praviti prioriteti, naravno. Nažalost, prije sedam dana ministar finansija me izvijestio da je stigla prva kazna, odnosno "penal" od 105.000 eura koji će građani Kantona morati platiti zato što nismo počeli realizaciju kredita EBRD-a kada je trebalo. Isključivi razlog leži u prethodnom menadžmentu. Ne želim da spekuliram da li su to bile zle namjere, ali iz neznanja i potpune nepripremljenosti za jedan evropski način kako funkcionira tenderska procedura gdje se sve odvija elektronskim putem po strogim kriterijima EBRD-a, kolega koji je bio neposredni rukovodilac tog projekta zatvorio je tender 24 sata ranije. To je priznao na sjednici Vlade KS koju smo održali - kazao je Mandić. 

Mandić je kazao kako se imidž ViK-a mora popraviti.

- Slijede veliki radovi, molimo građane za strpljenje. Trudit ćemo da se dnevne obustave vode budu minimalne, ali kada se bude radilo, to će biti zato da se cijev stara stotinu godina zamijeni novom – zaključio je Mandić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Enver Hadžiahmetović kazao je kako se na čelu preduzeća nalazi 45 dana, te da ovo preduzeće politika ne interesuje.

- Da sam imao ovo iskustvo koje sada imam, vjerovatno bih se zahvalio na ovoj poziciji i ne bih pristao. Nisam sigurno još svjestan gdje sam došao, ali nekako sam se uhvatio u taj koštac – kazao je Hadžiahmetović.

Istakao je da je u posljednjih osam mjeseci zabilježen pad obnovljenih kvarova i da su unazad mjesec imali 1.027 otvorenih naloga za popravke.

- Redukcija vode ne zavisi od EBRD-a, zavisi od toga koliko smo kvarova spremni otkloniti u toku dana, smjene, sedmice. Ukoliko je broj kvarova mnogo veći u odnosu na broj popravki, onda je redukcija u Sarajevu jer samo trećina vode dolazi do korisnika. Jedan dio su krađe, a drugi dio curi – pojasnio je Hadžiahmetović.

Ističe kako trenutno potražuju oko 65 miliona maraka, a da je u posljednjih 15 mjeseci naplaćeno svega 320.000 maraka. Poseban problem su veliki potrošači, hoteli, proizvodni prostori, pojašnjava. Kazao je kako imaju na sistemu ViK-a oko 30.000 nelegalnih korisnika, koji uđu u sistem naplate, ali se vode nelegalnim jer se priključuju preko općina. Također, jedan od problema je bila i loša saradnja ViK-a sa općinama.

Pojasnio je da je 1. septembar krajnji datum kada moraju završiti posao s EBRD-om, da su u dvije godine dva tendera pala, a da niti jedan izvještaj nije poslan o projektu. Hadžiahmetović je također rekao da velikim potrošačima vode nikad nije fakturisana odvodnja, a da se radi o milionskim iznosima.

- Za 45 dana fakturisano je 450.000 maraka, iz sistema smo isključili velike potrošače i njima fakturisali oko 200.000 maraka, jedan stadion vodu je koristio kako ne treba i njemu smo fakturisali 45.000 maraka. Ne želimo da tretiramo penzionera koji je dužan 76 KM, a da ne tretiramo velike dužnike - kazao je direktor ViK-a.

Najavio je, između ostalog, da će izvršiti internu kontrolu u ovom preduzeću nakon što bude siguran da je situacija sa vodom stabilna. 

- Metla će raditi definitivno. Ne sad jer nisam siguran da sam 100 posto osigurao vodu Kantonu Sarajevo. Želimo da ovo preduzeće bude otvoreno prema građanima, da onaj ko se javlja na telefon bude ljubazan - pojašnjava. 

Najavio je i da se radi na tome da se olakša građanima da plaćaju račune na internetu.

Press ViK 31.07.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.