Predsjednik RS-a

Dodik potrošio više od 30 miliona KM na strane lobiste, ove godine planira još 2,2 miliona KM

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska potrošio je u posljednjih 12 godina 35,2 miliona maraka za lobiranje.

Kako piše Capital,ba, predsjednik RS-a Milorad Dodik u ovoj godini za te namjene planira izdvojiti još 2,2 miliona KM. Najveći iznos Vlada RS-a je stranim konsultantskim kućama dala 2011. i 2012. godine i to 4,6 miliona KM i 5,3 miliona KM. U godinama nakon tog taj iznose se kretao od 1,9 do 3,8 miliona KM.

Istovremeno Dodik na unutrašnjem planu čini sve kako bi razbio Bosnu i Hercegovinu i RS pripojio Srbiji, što je ponovio i proteklog vikenda na komemoraciji žrtvama ustaškog zločina u Donjoj Gradini. Sve ovo vrijeme na vlasti u RS-u je koalicija predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je predsjednik Dodik. 

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a odbili su otkriti o kojim lobističkim kućama se radi.

U ovom ministarstvu tvrde da RS ne ostvaruje saradnju sa lobističkim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama niti bilo gdje u svijetu već da u cilju formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije sarađuje sa pravnim i ekspertskim timovima međunarodnih konsultantskih kuća.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga