open-navfaktor-logo
search
Predložene izmjene
Duple funkcije: Oni su u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, jedan je rekorder
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović najavio je da će u parlamentarnu proceduru uputiti novi prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.
31.08.2020. u 21:32
get url
text

VEZANI TEKST - Magazinovićev prijedlog: Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti duple funkcije

Taj bi se prijedlog, pojasnio je Magazinović, odnosio na ukidanje takozvanih "duplih funkcija", čemu je javnost u BiH imala priliku svjedočiti u posljednje dvije godine, kada su na različitim nivoima pojedini zvaničnici obnašali funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

- Fizički je nemoguće obavljati te dvije funkcije kvalitetno i zato ovaj prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa mogućnost da mandat bude stavljen u stanje mirovanja - izjavio je Magazinović.

Pojasnio je da to znači da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje, a da funkciju zastupnika obnaša prvi slijedeći sa liste dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Da je takvo zakonsko rješenje trenutno na snazi, zakonodavna vlast u BiH bi danas izgledala mnogo drugačije. Naime, sedam ministara u aktuelnom sazivu Vlade Federacije BiH je istovremeno obavljalo ministarske i zastupničke pozicije.

Jedan od rijetkih koji su se odrekli mjesta u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je rahmetli Salko Bukvarević, koji je tu odluku donio kako bi sav svoj kapacitet uložio u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH.

VEZANI TEKST - Salko Bukvarević podnio ostavku u Parlamentu FBiH

Potrebu da se posveti potrebama svog ministarstva, uprkos svim sigurnosnim izazovima sa kojima se FBiH suočava, nije osjetio aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

On se nije prepoznao u Magazinovićevom prijedlogu s obzirom da on ne obnaša duplu funkciju već trostruku, uzimajući u obzir da je, pored ministarske fotelje, preuzeo i mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, ali i mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. Poziciju u zakonodavnoj vlasti Čampara, kao rekorder po broju funkcija, ljubomorno čuva.

Jelka Milićević, Zora Dujmović, Josip Martić, Edita Đapo, Edin Ramić i Šemsudin Dedić ministri su u Vladi FBiH, a istovremeno su izabrani na različite nivoe zakonodavne vlasti.

Istovremeno pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti obnaša i predsjednik FBiH Marinko Čavara, koji je na Općim izborima 2018. godine osvojio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović. Zbog te činjenice se u FBiH dešavaju pomalo paradoksalne situacije, da zakonska rješenja koja je izglasao zastupnik Marinko Čavara potpisuje predsjednik Marinko Čavara.

Nije Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH blokirala samo formiranje nove Vlade FBiH. Kantoni u kojima ta stranka vodi glavnu riječi, poput Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, još uvijek nemaju novu izvršnu vlasti, te pojedini kantonalni ministri istovremeno sjede i u zastupničkim klupama.

Više od godinu dana nakon Općih izbora je i na državnom nivou nekoliko zvaničnika obnašalo istovremeno funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Među njima su Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Igor Crnadak i Marina Pendeš.

Iako je činjenica da mnogi od navedenih zvaničnika ne obnašaju "duple funkcije" svojom voljom, to bi se pitanje ipak trebalo adekvatnije riješiti, prije svega kako bi se izbjegle postojeće situacije u kojima pojedini zvaničnici ne mogu istovremeno adekvatno obnašati različite dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.