Predsjedništvo

Džaferović sa njemačkom ambasadoricom: Kršenjem Michelovog sporazuma potkopava se kredibilitet EU-a u BiH

FOTO: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja posvećena je najavama o nametanju izbornog zakona od OHR-a.

Predsjedavajući Džaferović kazao je da nije dobro da visoki predstavnik nameće neizbalansirane izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, kako bi udovoljio zahtjevima samo jedne političke stranke. Džaferović je kazao da su lideri političkih stranaka u sporazumu potpisanom sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom dogovorili da će se razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama nastaviti šest mjeseci nakon izbora i formiranja vlasti na svim nivoima, te da potkopavanjem ovog dogovora OHR dovodi u pitanje kredibilitet Evropske unije u BiH.

Podcrtao je da neizbalansirane i diskriminatorne izmjene mogu nanijeti štetu Uredu visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna Bosni i Hercegovini za funkcionisanje.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama za stjecanje kandidatskog statusa za BiH. Džaferović je zahvalio ambasadorici Uebber na angažmanu u Bosni i Hercegovini i poželio joj dobro zdravlje i uspjeh na profesionalnom i ličnom planu, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga