Poziv za solidarnost

Evo kako možete i vi pomoći Zemaljskom muzeju da dobije još jednu bitku

FOTO: Damir Hodžić

Zemaljski muzej BiH vodi novu bitku za opstanak! Pandemija koronavirusa prouzrokovala je nove probleme- umanjena su sredstva namijenjena za kulturu, turistička sezona je upitna, posljednju platu, umanjenu za 70 posto, primili su za mart mjesec, a pod znakom upitnika je kada će dobiti sljedeću. 

Također, pravni status još uvijek neriješen, zbog čega, Zemaljski muzej BiH, skoro posljednje tri decenije zavisi od dobre volje pojedinaca. Zato je tim ove najznačajnije naučne i kulturno-historijske institucije naše zemlje, odlučio pozvati građane da im pomognu da prebrode teški period.

- Postanite dio porodice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i tokom cijele godine koristite pogodnosti članstva u Klubu - istakli su.

U nastavku prenosimo načine na koji možete pomoći.

Individualna podrška

Veće ili manje, pojedinačne donacije važna su podrška djelatnostima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Svojim doprinosom pomažete nam u prikupljanju, očuvanju i izlaganju našeg zajedničkog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Jednokratne donacije možete uplatiti na žiroračun Zemaljskog muzeja BiH:
Banka: Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina, Sarajevo
Transakcijski račun: 1610000004990079
IBAN code: BA391610000004990079
ID: 4200395820005

Pokrovitelji i partneri

Podržite Zemaljski muzej BiH kao pokrovitelji ili korporativni partneri tako što ćete sponzorirati njegove djelatnosti na skupljanju, zaštiti i prezentaciji kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Pokroviteljski ili partnerski odnos sa jednom od najuglednijih kulturnih i naučnih ustanova u Bosni i Hercegovini pomaže vam da ostvarite svoje filantropske i poslovne ciljeve prema načelima društvene odgovornosti.

Zemaljski muzej BiH nudi različite oblike pokroviteljstva i partnerstva: dugoročna podrška pojedinačnim odjeljenjima, odsjecima, zbirkama, izložbama i eksponatima. U skladu s vašim afinitetima i mogućnostima, možete se opredijeliti za jedan ili više oblika saradnje i podrške. Za više detalja o mogućnostima podrške, kontaktirajte Direkciju Zemaljskog muzeja posredstvom e-maila: konta[email protected], ili pozivom na telefon: 033/262-710.

Podržite web-stranicu Zemaljskog muzeja

Web-stranica Zemaljskog muzeja ne nudi samo osnovne informacije o njegovom radu, nego i jedinstven uvid u njegove zbirke. Posjetitelji web-stranice mogu uživati u virtualnim posjetama pojedinim odjeljenjima i izložbama. Muzejski eksponati su predstavljeni fotografijama ili trodimenzionalnim prezentacijama vrhunskoga kvaliteta.

Osim toga, web-stranica će baciti svjetlo i na one predmete koji nisu izloženi u stalnim postavkama Zemaljskog muzeja BiH, nego su pohranjeni u depoima. Dodajmo tome i elektronske verzije publikacije Glasnik Zemaljskog muzeja, kao i planove o nastavku digitaliziranja raritetnih izdanja koja se nalaze u posjedu Muzeja. Doprinesite širenju i obogaćivanju virtualne zbirke Zemaljskog muzeja BiH kroz pojedinačne donacije, odnosno kroz pokroviteljske ili partnerske aranžmane!
Iznajmljivanje muzejskog prostora za društvene događaje

Sa svojim klasičnim i atraktivnim ambijentima – od pojedinih izložbenih sala do raskošnog Botaničkog vrta – Zemaljski muzej je savršen izbor za održavanje širokog dijapazona društvenih događaja kakvi su npr.: prijemi, konferencije, promocije, koncerti, konferencije za medije, vjenčanja, snimanje videospotova, itd. Za više detalja o mogućnostima iznajmljivanja muzejskog prostora, kontaktirajte Direkciju Muzeja na telefon: 033/262-710

Donacija predmeta

Doniranje predmeta od historijskog značaja uvijek je bio i ostaje jeste jedan od najvažnijih načina na koji muzeji obogaćuju svoje kolekcije. Zemaljski muzej BiH nije izuzetak u tome: radovat će nas da pružimo odgovarajuću muzejsku skrb predmetima koji su u vašem posjedu, a smatrate da zavređuju naučni interes. Ako ste u posjedu jednog ili više takvih predmeta koje biste željeli pokloniti Zemaljskom muzeju, kontaktiraje nas posredstvom e-mail adrese: [email protected] ili pozivom na telefon: 033/262-710. Molimo vas da predmete ne dostavljate samoinicijativno u Muzej (poštom ili na bilo koji drugi način) prije nego što naši kustosi procijene kvalitet i vrijednost predmeta.

Donacije u okviru akcije Ja sam Muzej

Akcija Ja sam Muzej, koju je pokrenulo Udruženje građana Akcija iz Sarajeva, i koja je trajala tokom ljeta 2015. godine, donijela je Zemaljskom muzeju BiH dragocjenu podršku i vrijedne donacije od velikog broja pojedinaca, udruženja i kompanija. Listu možete pogledati ovdje.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga