open-navfaktor-logo
search
Prijava MUP-u USK
Feriz pisao i Komšiću: Vaš zastupnik Prošić je Abdićev čovjek, vrši pritisak na svjedoke-logoraše
U izjavi za Faktor Feriz kaže da Prošić obilazi logoraše svjedoke koji su svjedočili protiv Fikreta Abdića i upravnika njegovih logora
08.10.2019. u 21:23
get url
text

Predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša Alija Feriz prijavio je Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) i MUP-u USK zastupnika u Skupštini USK Ekrema Prošića zvanog Maršal, zbog pritisaka na svjedoke u istragama protiv upravnika logora koje je u ovom dijelu Krajine otvarao i kontrolisao osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić.

U izjavi za Faktor Feriz kaže da Prošić obilazi logoraše svjedoke koji su svjedočili protiv Fikreta Abdića i upravnika njegovih logora.

-Obilazi ih i nagovara da mijenjaju svoje iskaze. Vjerovatno je dobio direktivu za to jer svi mi znamo da je on Abdićev čovjek. Pokušava utjecati na svjedoke u istražnom postupku protiv Ekrema Melkića zvanog Kremo, Bajre Muhića i Azema Šehića koji su u ratu bili upravnici logora Valionica, Drmaljevo, Ponikve, Dubrave... - tvrdi Feriz.

Pojašnjava da je u prijavi Tužilaštvu i MUP-u naveo da je početkom mjeseca svjedok-bivši logoraš (ime i prezime poznato redakciji) išao dati svoj iskaz tužiocu.

-Nakon nekoliko dana telefonom ga je pozvao Ekrem Prošić, te mu rekao da se sastanu i razgovaraju o ovom predmetu koji je u fazi istrage. Posjetio je svjedoka i u njegovoj kući, gdje mu je pričao hvalospjeve o zločincu Abdiću, kao i o osumnjičenima protiv kojih se vodi istraga. Također, Prošić je posjetio i svjedoke koji žive u Bosanskoj Krupi i Bužimu. Predlagao je jednom od njih da zajedno idu u Hrvatsku u posjetu nekim ljudima. Sve što su mi logoraši-svjedoci rekli, napisao sam u svojim prijavama policiji i tužiocu - pojašnjava Feriz.

O pritiscima na svjedoke koje, kako tvrdi Feriz, vrši kantonalni zastupnik Ekrem Prošić, predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša obavijestio je i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, čiji je Prošić član.

I krajem 2017. godine Ekrem Prošić je podržao Laburiste Fikreta Abdića, koji su nakon emitiranja serijala "Svi zločini Fikreta Abdića", zajedničkim snagama krenuli u rušenje i smjenu direktora RTV USK Izana Mustafića, koji je odbio prekinuti emitiranje serijala.

Tada je također Udruženje logoraša Velika Kladuša pisalo Komšiću, skrećući mu pažnju na ono što radi Prošić.

-Vi ste uveli povjereništvo i raspustili OO DF Velika Kladuša, pa smo pomislili da će tako biti i na Kantonu, ali smo se prevarili. Vaši izabrani članovi u Kantonalnu skupštinu svesrdno pomažu da Laburistička stranka bude dio kantonalne vlasti, a, što je gore, Ekrem Prošić i Farko Hodžić Hodža postali su glasnogovornici i zaštitnici Laburističke stranke, pa čak sada ucjenjuju, a to je radio g. Prošić tzv. Maršal kada je otvoreno rekao direktoru kantonalne televizije da mu izvještaj o radu neće proći ako ne zaustavi serijal pod nazivom "Svi zločini Fikreta Abdića", a što je najgore, to se desilo - navodi se, između ostalog, u pismu logoraša upućenom prije dvije godine Željku Komšiću.

Ekrem Prošić, osim što je zastupnik u Skupštini USK, jedan je od potpredsjednika Demokratske fronte. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.