Reakcija

Fondacija odgovorila Dodiku: Alija Izetbegović je uvijek insistirao da se pravi razlika između Srba i četnika

Milorad Dodik

Povodom izjave Milorada Dodika tokom gostovanja u emisiji Telering na RTRS-u, objavljenoj 11. 11. 2020, u kojoj u istu ravan stavlja Aliju Izetbegovića i pravosnažno presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i u kojoj kaže da su "Alija Izetbegović i Zelene beretke sinonim zla za naš (op. a. srpski) narod", iz Fondacije "Alija Izetbegović" pozivaju pripadnike srpskog naroda da ne nasjedaju na netačne huškačke izjave Milorada Dodika, već da se iz pouzdanih izvora upoznaju sa životom i djelovanjem Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

- Alija Izetbegović se uvijek zalagao za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, u kojoj "niko neće biti progonjen zbog vjere, nacije i političkog uvjerenja". Još 1990. godine pred svojim pristalicama ustvrdio je da bošnjački narod ne želi ni islamsku, ni socijalističku, već građansku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Tokom ratnog perioda 1992 – 1995, kao vrhovni komandant multietničkih Oružanih snaga RBiH, zabranjivao je nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata - naveli su iz Fondacije.

Podsjetili su na poruku Alije Izetbegovića generalu Armije RBiH Rasimu Deliću: "Koristite svaku priliku da naše vojnike upozorite na obavezu pridržavanja zakona o ratnom pravu. Ne oklijevajte da strogo kaznite prekršitelje i ne oklijevajte da o tome obavijestite javnost. Mi time ne možemo ništa izgubiti".

Dovoljno je, dodaju iz Fondacije, prošetati Sarajevom i posvjedočiti kako su pod legitimnom bosanskom vlašću, tokom najtežih ratnih dana, očuvane bogomolje i kulturni spomenici i pravoslavaca i katolika i Jevreja. Alija Izetbegović nije sijao mržnju prema srpskom narodu i uvijek je insistirao da se pravi razlika između Srba i četnika.

VEZANI TEKST - Skandalozne Dodikove izjave: Osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića poredi sa Alijom Izetbegovićem 

- Konceptu jednonacionalnih, jednovjerskih i jednostranačkih paradržava – kažem to u množini – mi suprotstavljamo naš koncept slobodne i demokratske Bosne. Mržnji i netrpeljivosti mi suprotstavljamo demokratiju i toleranciju - podsjećaju na poruku Alije Izetbegovića tokom obraćanja za Dan nezavisnosti, 1. marta 1995. godine.

Dodaju da Alija Izetbegović nije bio samo političar, on je bio intelektualac čije su knjige prevedene na više od 10 svjetskih jezika, a za svoje djelovanje u duhu demokratije i zaštite ljudskih prava dobio je mnogobrojne nagrade i na Zapadu i na Istoku.

- Razlog iz kojeg političari poput Milorada Dodika teže lažno prikazati Aliju Izetbegovića kao najvećeg neprijatelja srpskog naroda jeste što sijanjem straha i nepovjerenja između naroda žele osigurati što je moguće više etnički "čista" područja kojima će vladati, tvrdeći da je Bosna i Hercegovina kao multietnička država "nemoguća", pritom opstruirajući saradnju i onemogućujući opći napredak društva koji je u interesu sve naše djece - naveli su.

Dodaju da je poruka Alije Izetbegovića u posljednjem javnom obraćanju iz bolničke postelje bila da Srbi treba da ostanu Srbi, Hrvati da ostanu Hrvati, Bošnjaci da ostanu Bošnjaci, ali da budu i Bosanci pri tome.

- Naravno, poručio bih još i to da nema osvete, da ima pravde, da niko ne traži osvetu već pravdu, jer osveta pokreće jedan lanac zla koji nema kraja. Neka niko ne zaboravlja prošlost, ali da ne žive u prošlosti već da se okrenu budućnosti - kazao je tom prilikom Alija Izetbegović.

Iz Fondacije navode da Dodik može o Aliji Izetbegoviću misliti šta želi, ali da bi bilo dobro svakome da se drži činjenica i da bude objektivan koliko je potrebno da govori istinu.

- Koliko je poznato, srpski narod nije ovlastio Dodika da jedini govori u ime tog naroda, pogotovu da bude tumač koga srpski narod voli ili mrzi. S obzirom da se ljudi obično boje onoga što ne poznaju, još jednom pozivamo pripadnike srpskog naroda da pročitaju govore i obraćanja Alije Izetbegovića i da se iz nepristrasnih izvora upoznaju sa njegovim djelovanjem i principima za koje se zalagao kad su u pitanju svi narodi i građani Bosne i Hercegovine - zaključuju iz Fondacije.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga