Još bez rješenja

Forto nakon sastanka sa sindikatima: Nastavljamo pregovore, krajnji rok je 21. decembar

Vlada Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, danas je održala sastanak sa predstavnicima sindikata uposlenika koji plaću primaju iz budžeta KS.  

Forto je nakon sastanka izjavio da je donijeto nekoliko zaključaka.

- Najvažnije je da smo danas počeli pregovore o osnovici za isplatu plaća i da smo odredili vremenski okvir, te je krajnji rok za završetak pregovora, sa bilo kojim ishodom, 21. decembar - kazao je Forto.
 
Dodao je kako je nastavak pregovora zakazan za 8. decembar.

Jasan je stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plaća uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

Podsjećamo, jučer je održan protest predstavnika osam sindikata u KS.

VEZANI TEKST - Sindikati poručili premijeru Forti: U laži su kratke noge, podaci o plaćama nisu tačni

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupili su se predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikata Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovali su i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Prije protesta predstavnici sindikata radnika u zdravstvu jučer su se u jutarnjim satima okupili ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a nakon toga održali su protestnu šetnju Vilsonovim šetalištem.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga