open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Goraždani performansom "Nema te na kahvi" uz žrtve genocida u Srebrenici
Bol s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i ovog jula nastoje podijeliti stanovnici Goražda.
12.07.2020. u 20:36
get url
text

Nizom sadržaja i u ovom gradu na Drini obilježava se 25. godišnjica genocida, a Mreža mladih Muftijstva goraždanskog večeras je na Mostu Alije Izetbegovića u centru Goražda organizovala performans "Nema te na kahvi", koji simbolizuje višegodišnju neizvjesnost čekanja porodica da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama, ali i tugu koju nose godinama nakon što shvate da oni nikada doći neće.

- Mreža mladih Muftijstva goraždanskog već šestu godinu zaredom organizujem performans "Nema te na kahvi". Ove godine performansu će prisustvovati manji broj ljudi zbog svima poznatih razloga, to je pandemija koronavirusa i mjere koje su već stupile na snagu. Iz tog razloga smo odlučili da ćemo performans organizirati na dvije lokacije. Pored mosta "Alije Izetbegovića" u Goraždu, performans će se održati i na Omladinskom mostu u Ustikolini gdje će ekipa mladih iz naše Mreže realizirati taj projekat. Na ovaj način želimo da pokažemo majkama Srebrenice, koje su svoju najvažniju i najljepšu titulu izgubile na najnepravedniji mogući način, da ih nećemo zaboraviti, kao ni žrtve genocida i sve zločine koji su se desili u Srebrenici - izjavila je Neira Žiga, članica Mreže mladih.

{$galerijaFotografija}

Aldin Džananović naglašava kako spominjanje Srebrenice predstavlja poziv na tišinu, uz bol i tugu kao emocije koje su stalno prisutne.

- Tu pamet prestaje. Kao Mreža mladih radimo na razvijanju kulture pamćenja kod mladih. Mi smo za to da se pamti, a ne sjeća, jer je pamćenje trajna, a sjećanje privremena kategorija. Citiraću profesora Dževada Jahića koji je nedavno izjavio da je kultura pamćenja najciviliziraniji oblik organizacije jednog društva, kojem su nanesene strahote ovakvog zločina. Mi jasno i glasno govorimo da pamtimo da se u Srebrenici desio genocid te da onaj ko to negira samo nastavlja genocid i da je fašista. Mi iz Goražda imamo poseban odnos sa Srebrenicom, jer smo i mi bili zaštićena enklava i možemo vidjeti šta bi se i nama desilo da se nismo odbranili. Tako da je na Goraždu veća odgovornost da se sjeća Srebrenice i da zahvaljuje svojim šehidima i poginulim borcima i svim braniteljima Armije RBiH koji su nam omogućili da konzumiramo slobodu. I ovo je jedan vid konzumacije te slobode koju su nam naši borci omogućili - dodaje Džananović.

Performans "Nema te na kahvi" protekao je, kao i do sada, bez ikakvih zvaničnih obraćanja, a pred duše ubijenih proučena je Fatiha. Podršku mladima svojim prisustvom dao je i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Nema te na kahvi Goražde, 12.07.2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.