Svečana akademija

Helez: Imamo Oružane snage jače nego ikad, modernizacija je imperativ, nadam se da će ostali ministri uvidjeti...

FOTO: MOBiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine su stup suvereniteta BiH, stup stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, istakao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na svečanoj akademiji povodom 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 18. godišnjice formiranja OSBiH.

Domaćin akademije bio je Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Svečanoj akademiji u sarajevskom Domu OSBiH prisustvovali su državni i međunarodni dužnosnici i članovi vojno-diplomatskog zbora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši dužnosnici odbrambenih struktura BiH.

- S ponosom mogu kazati imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike OS BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine OS BiH još više jačati i napredovati - istakao je Helez.

Rekao je da je s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH povećan vojni budžet, te da je samim tim "po prvi put je poboljšan materijalni status pripadnika OS BiH i zaposlenika u MO BiH". Izrazio je nadu da će se taj trend nastaviti.

- Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu prijeći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u resor odbrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostali kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane - zaključio je Helez.

Podsjetimo da je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić, kao i drugi zvaničnici SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom, kritizirao Ministarstvo odbrane BiH i Heleza zbog iznosa koji je zatražen za ovaj resor u budžetu za iduću godinu, te je poručio da se to neće desiti i da će ukupan budžet institucija biti i niži nego ove godine. Budžet za iduću godinu bio je jedna od tema nedavnog sastanka čelnika HDZ-a i "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), koji sa SNSD-om čine vlast na nivou BiH. Nakon tog sastanka je lider HDZ-a Dragan Čović kazao da se budžet treba usaglasiti s partnerima, dok je zastupnik Naše stranke Predrag Kojović rekao da budžet za 2024. neće ići ispod ovogodišnjeg nivoa.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga