Svečanost

Helez upriličio doček dobrodošlice delegaciji NATO Komiteta: Svrha posjete je vrlo znakovita

FOTO: MOBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je danas u Domu Oružanih snaga BiH doček dobrodošlice za delegaciju NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu sigurnost, kojeg je predvodio James Mackey.

Svečanom koktelu dobrodošlice, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Gojko Knežević, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, ambasadori u BiH, te mnoge druge uvažene zvanice i gosti.

- Ministar Helez je izrazio veliko zadovoljstvo u povodu posjete članova NATO Komiteta, te istakao da je: "Svrha ove posjete vrlo znakovita i da dolazi u pravo vrijeme kada i na globalnom i regionalnom planu prolazimo ozbiljne sigurnosne izazove". Dodao je da posljedice rata u Ukrajini, osjećamo svi, kako u političkom tako i sigurnosnom, a sve više i ekonomskom i energetskom pogledu. On je izrazio zahvalnost NATO-u i Evropskoj uniji koji su posredstvom donatorskih paketa podrške, podržale Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, u jačanju njihovih kapaciteta i borbene spremnosti.

Na kraju ministar Helez je poručio da Bosna i Hercegovina neće posustati na svom euroatlantskom putu, te da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostaju kredibilan partner Savezu, spremne davati svoj doprinos međunarodnom miru i sigurnosti - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

James Mackey je u svom obraćanju istakao da je "Komitet danas ovdje s vama zbog toga što je Bosna i Hercegovina važna zemlja za NATO savez".

Doček za NATO Komitet

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga