Preispitivanje odluke

Hoće li se penzije u FBiH moći vanredno povećati više od 3,9 posto?

FOTO: Elma SDuvnjak SŠalaka

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH u nedavnom susretu sa novoizabranim federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanon Delićem su kazali kako je odluka prošle Vlade Federacije BiH o vanrednom povećanju julskih penzija za 3,9 posto donesena bez konsultacija sa njima.

Naveli su kako odluka ne ide u prilog poboljšanja kvaliteta i standarda života penzionera na što je Delić najavio revidiranje ove odluke kako bi se išlo u korist penzionera, ali ne navodeći na koji način će to biti učinjeno.

- Vlada Fadila Novalića je donijela odluku o vanrednom povećanju penzija za 3,9 posto na osnovu statističkih pokazatelja, tačnije rasta BDP-a u prošloj godini i potrošačkih cijena. Novoizabrana Vlada FBiH može da izmijeni tu odluku, ima ingerencije za to, ali svakako da će morati uzeti u obzir statističke pokazatelje, pa vidjet ćemo - kazano nam je u Vladi FBiH.

Razgovarali smo i sa Hasom Halilovićem, predsjednikom Upravnog odbora Saveza penzionera Tuzlanskog kantona, koji je prisustvovao sastanku sa ministrom Adnanon Delićem.

- Stavili smo primjedbu na odluku o vanrednom povećanju julskih penzija za 3,9 posto i tražili da se preispita, da postotak bude veći. Dakle, posebno je važno da se odluka o vanrednom usklađivanju donosi u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, ali da se donese u onom mjesecu za koji se radi usklađivanje, a ne na tri mjeseca prije.

Mislim da će doći do preispitivanja toga i mi smo tražili zvanične podatke kojih još niko nema o stvarnom rastu troškova života i BDP-a u 2022. godini - govori nam Halilović i dodaje:

- Tražili smo da se revidira odluka ranije Vlade FBiH i da to vanredno povećanje ne bude za sedmi već odmah za šesti mjesec. E sada je do resornog ministra, Zavoda PIO, odnosno, Vlade FBiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga