open-navfaktor-logo
search
Protiv 28 osoba
Kajganić: Tužilaštvo BiH formiralo predmete po optužnicama iz Srbije, na njima se već radi
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 24 predmeta protiv 28 osoba. Svi ti predmeti već su formirani i na njima se već radi, kazao je novoizabrani vršilac dužnost glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.
26.10.2021. u 09:38
get url
text

- Mi ćemo, imajući u vidu ono što smo dobili od Tužilaštva Srbije, te informacije, ako nisu već ranije dostavljene, dostaviti postupajućim tužiocima i onda će se raditi na predmetima. A to što smo dobili od Srbije predstavlja jedno poboljšanje i nove informacije koje mogu pomoći tužiocima u radu na tim predmetima - kazao je Kajganić u intervjuu za BHRT.

Upitan da li će jedan od prioriteta u budućem radu, kada su u pitanju ratni zločini, biti podizanje optužnica i procesiuiranje onih koji su, na primjer, bili visoko pozicionirani u ratu, a dostupni su tu, u Bosni i Hercegovini, Kajganić je kazao da je to jedan od ključnih prioriteta revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina koja je donesena 2020. godine. U toj revidiranoj strategiji su decidno navedene sve obaveze raznih državnih organa i, između mnogih, i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Mi smo u tom planu preduzeli sve aktivnosti na provođenju tih naših obaveza. Jedna od tih obaveza je bila da manje složene predmete prenesemo na nivo entetetskih i Tužilaštva Brčko distrikta, što smo mi već i uradili, kako bi u radu Tužilaštva BiH ostali samo najsloženiji predmeti i kako bi se tužioci fokusirali na procesiuranje samo tih predmeta. To je permanentna procedura, na način da i sada u Tužilaštvu, kada dođemo do toga da se u nekakvom predmetu radi o manje složenom, te predmete šaljemo entitetskim i Tužilaštvu Brčko distrikta - kazao je Kajganić.

Kajganić je prokomentirao i navode da je bio tužilac u predmetima gdje su, u najvećoj mjeri, za ratne zločine procesiurani bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, kazavši da je "radio predmete koji su mu dodijeljeni u rad".

- Vrlo lako se može utvrditi kroz izvještaje, koje sam i ja podnosio rukovodiocima, na kojim predmetima sam ja radio, na kojim predmetima sam provodio istrage, u kojim predmetima sam podigao optužnice, u kojim predmetima su donesene presude. Ja sam radio samo na predmetima koji su mi bili zaduženi u rad od tadašnjih rukovodilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Nisam mogao ni ja, niti bilo ko od tužilaca, birati predmete na kojima ću raditi, tako da sam radio na onima koje sam dobijao u rad i trudio sam se da radim i da ih odradim što sam kvalitetnije mogao i znao - kazao je.

Kajganić je, između ostalog, kazao i da se nakon ozbiljnih kritika na rad Odjela za ratne zločine koje je u svom izvještaju navela sutkinja Joanna Korner, "promijenilo sve", te da je "Tužilaštvo implementiralo gotovo sve što je u izvještaju sugerirano".

- Odjel je u potpunosti reformiran na način da su određeni timovi, izvršena je koncentracija predmeta po područjima i preneseni su manje složeni predmeti na entitetska i Tužilaštvo Brčko distrikta, a u Tužilaštvu BiH su ostali najsloženiji predmeti - kazao je Kajganić.

On je dodao da je problem činjenica da je prošlo skoro 30 godina od početka rata i da, zbog bioloških razloga, većina oštećenih i osumnjičenih i optuženih su starije životne dobi,a svjedoci umiru.

- Sve su to okolnosti koje otežavaju Tužilaštvu da kvalitetnije radi na navedenim predmetima. Međutim, mi dajemo sve od sebe što je moguće u ovakvoj situaciji da poboljšamo rad čitavog Tužilaštva, pa tako i Odjela za ratne zločine. Želim tu da pohvalim unapređenje regionalne saradnje sa zemljama regije, konkretno sa Srbijom. Znate da je u prethodnom periodu jedan predmet protiv optuženog građanina Bosne i Hercegovine prenesen u nadležno postupanje Bosne i Hercegovine. Mislim da je to dobar gest volje i, jednostavno, jedino na takav način, direktnom međusobnom saradnjom u regiji, možemo poboljšati rezultate postupanja u svim predmetima, pa tako i u predmetima ratnih zločina na ovom našem području - kazao je Kajganić za BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.