Član Predsjedništva BiH

Komšić o Vijeću ministara i neustavnom zakonu o imovini: Neka "Osmorka" postavi uvjete Dodiku

FOTO: Damir Hodžić

Stranke "Osmorke" trebaju uvjetovati proceduru izbora novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine SNSD-ovim odustajanjem od usvajanja antiustavnog zakona o nepokretnoj imovini u Narodnoj skupštini RS-, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, rečeno je iz njegovog kabineta.

Imenovanje prve žene na čelu Vijeća ministara BiH Borjane Krišto potvrdio je danas na hitnoj sjednici Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Za predsjedavajajuću Krišto glasala su 23 poslanika, dok je 15 državnih zastupnika bilo protiv.

Sa druge strane, peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti – po hitnom postupku. Zakon o istoj materiji - nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru. 

Naime, radi se o ponovnom pokušaju aktueliziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga