Reagiranje

Kovačević: Mi iz SNSD-a smo izabrali Konakovića i družinu iz "Trojke" kako bismo završili bitne stvari za RS

Radovan Kovačević
FOTO: RTRS

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević reagirao je na izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića o formiranju vlasti s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Rekao je da se Konakovića ništa nije pitalo.

- Tako nam sada Konaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske "Trojke" kako bismo mi završili stvari koje su bitne za Republiku Srpsku - istakao je Kovačević u izjavi za Srnu reagirajući na Konakovićevu izjavu o Miloradu Dodiku.

Kovačević je rekao da su neke od tih stvari već završene, a od toga da li će završiti još neke koje su bitne za RS i SNSD zavisi i to da li će Konaković i družina iz "Trojke" ostati dio većine na nivou BiH.

- Ono što opet vidimo kada je u pitanju Konaković, kao i svi drugi predstavnici političkog Sarajeva jeste jedno elementarno nepoznavanje i nerazumijevanje dejtonske BiH i ustavnog poretka u BiH. Tako nam Konaković kaže da mi ne možemo govoriti da je BiH po nekom pitanju neutralna jer, kako on tvrdi, tri četvrtine građana misli na jedan način u BiH.

Konaković mora da shvati da je to prvo na jedan način apsolutno netačno, a osim toga i nebitno. Ono što je bitno za BiH jeste da ona ima stav, kada je u pitanju vanjska politika, samo onog trenutka kada se taj stav konsenzusom usaglasi na nivou Predsjedništva BiH, kada svoj sud daju predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve dok tog stava nema, BiH je po svakom pitanju neutralna i nema stav - rekao je Kovačević.

On je dodao da je to nešto što bi bila osnovna stvar koju bi Konaković trebalo da zna.

Isto tako, naveo je Kovačević, kada Konaković kaže da tri četvrtine građana BiH misli kako je Christian Schmidt visoki predstavnik, "opet je potpuno netačno i nevažno".

- Prva stvar, Schmidt nije visoki predstavnik zbog toga što Dejtonski sporazum određuje kako se visoki predstavnik bira, a kada je u pitanju Schmidt, to što piše u Dejtonskom sporazumu nije ispoštovano. Druga stvar, čim RS ima jedan stav, to je već pola BiH, a ako dodate da i hrvatski konstitutivni narod u FBiH misli na jedan način, onda već imate tri četvrtine koje misle drugačije od Konakovića - govori Kovačević.

On je poručio da je to suština BiH i matematika BiH, ali je očigledno da Konaković ima problema i sa osnovnijim stvarima od osnovne matematike.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković osvrnuo se na nedavne prozivke koje je na njegov račun iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik. Konaković je tim povodom poručio da je razlog za ulazak u vlast sa Dodikom čista politička pragma i politička realnost.

VEZANI TEKST - Konaković opširno o Dodiku: Uz rječnik uličara sa seoskih vašara...

- U prvih 6-7 mjeseci smo zaista pokrenuli procese, usvojili smo na kraju i pet važnih zakona iz 14 prioriteta. O nama se počelo govoriti kao liderima EU integracija na Zapadnom Balkanu, logično je bilo da nastavimo istim tempom, a onda Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem.

Napad na Ustavni sud i nepriznavanje odluka, napad na visokog predstavnika, ultimatumi, prijetnje i ucjene. Povratak u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćen rječnikom uličara sa seoskih vašara - naveo je, između ostalog, Konaković.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga