10. decembar

Mahmutović čestitao Međunarodni dan ljudskih prava: Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Džavad Mahmutović uputio je građanima čestitku povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svakog 10. decembra od 1948. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

Tema Međunarodnog dana ljudskih prava 2022 je dostojanstvo, sloboda i pravda za sve.

Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Prava svakog pojedinca u Bosni i Hercegovini propisana su Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodnim ugovorima ili konvencijama koje je BiH potpisala, kao i zakonima.

- S pozicije zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH i zadaća ministarstva moram reći da ovo nisu bile najuspješnije godine rada ministarstva. Teška politička situacija koja je obilježila ovaj mandat Vijeća ministara rezultirala je vrlo malim ili gotovo nikakvim napretkom u oblasti ljudskih prava. Nisam ponosan na to ali valja priznati i preuzeti odgovornost i okrenuti novu stranicu, te u narednom periodu pokušati ostvariti bolje rezultate. Osposobljeni smo u kadrovskom i svakom drugom smislu da rezultati budu bolji i vjerujem da će tako biti ubuduće - naglašava Mahmutović.

Bosna i Hercegovina ne ispunjava svoje međunarodne obaveze, pa tako nije usvojen Zakon o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kao ni Zakon o pravima žrtava torture BiH. Jedan od najvažnijih i po mnogima najtežih zadataka koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u njenom procesu daljnje integracije u Evropsku uniju svakako je uspostava društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde. I dalje ne postoji cjelodržavna strategija za tranzicijsku pravdu.

- Ovo su samo neki od krupnijih primjera. Glad i siromaštvo se rapidno šire, ekonomska i socijalna prava ogromnog broja ljudi su ugrožena, građanski prostor se smanjuje, sloboda medija i sigurnost novinara su u opasnom padu, povjerenje u institucije se gubi. Pandemija Covid-19 dovela je do povečanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Netolerancija na svakom koraku - ističe Mahmutović.

Sljedeće godine obilježavamo 75. godišnjicu važne Opće deklaracije o ljudskim pravima, a poštivanje ljudskih prava nije ništa drugo nego pobjeda zdravog razuma.

- Mi u Bosni i Hercegovini moramo raditi na podizanju svijesti naših građana kada su ljudska prava u pitanju. Moramo znati koja su to naša prava, kako ih uživati i kako jednako pružiti i drugima oko nas - govori zamjenik ministra za ljudska prava.

Ljudska prava su osnova ljudskog dostojanstva i suština mirnog, inkluzivnog, fer, ravnopravnog i prosperitetnog društva.

- Koristim ovu priliku da čestitam Međunarodni dan ljudskih prava sa iskrenom nadom da će svijet uskoro biti bolje mjesto za život, da će dostojanstvo, sloboda i pravda biti nepobitni dio Bosne i Hercegovine i cijelog čovječanstva - zaključio je Mahmutović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga