open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Maratonci iz Goražda krenuli na put prema Srebrenici
Iz Memorijalne šume Srebrenica 8.372 na Posestri kod Goražda, kompleksa izgrađenog u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, jutros je označen start maratona Goražde – Žepa – Srebrenica.
09.07.2022. u 11:29
get url
text

Stazu dugu oko 180 kilometara ukupno 15 maratonaca preći će do 10. jula u popodnevnim satima.

- Ovo je osmi po redu Maraton mira kojeg smo nazvali Goražde – Žepa – Srebrenica. Tradicija je da svake godine pođemo sa platoa Memorijalne šume na Posestri, tako da i ove godine to radimo. Krećemo put Žepe gdje se naš dolazak očekuje u popodnevnim satima. Tu ćemo položiti cvijeće na spomenik braniocima i narodu Žepe. Tu ćemo prenoćiti, malo se odmoriti i ujutru u ranim jutarnjim satima krećemo put Potočara, gdje se naš dolazak očekuje u poslijepodnevnim satima - izjavio je Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica dio je zvaničnog programa obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Ovim putem želimo da prenesemo jednu snažnu poruku građana Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona narodu Žepe i Srebrenice da suosjećamo sa njima, da pokažemo da nismo zaboravili stradanja i patnje tog naroda jer smo i mi bili u sličnoj situaciji - poručuje Šuman.

Učesnike maratona iz Memorijalne šume Srebrenica 8.372, pored ostalih, ispratio je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je iskazao ponos zbog ovakvog načina čuvanja kulture sjećanja.

- Ovo je jedan od naših sadržaja koje mi organiziramo ovih dana, sve do 27. ovog mjeseca. Deset je ukupno naših sadržaja. Ono što bih posebno možda istakao je performans sutra u 10 sati "Stani za čovječanstvo". Ovom prilikom pozivam sve naše ljude, gdje god bili, gdje god se nalazili, da sutra u vrijeme kad bude učena salla sa svih munara naših džamija stanu na pet minuta za čovječanstvo. To je jedna simbolična, ali vrijedna gesta koja nam pomaže da gradimo našu kulturu pamćenja. Da naša memorija bude definitivno kodirana u tom smjeru - kazao je muftija Pitić.

Tokom dionice kroz Goražde učesnici Maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica položili su cvijeće na spomen obilježja poginulim pripadnicima policije, djeci ubijenoj tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i na centralnom spomen obilježju "Goražde – grad heroj svojim braniocima".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.