Komunikacija

Memorijalni centar Srebrenica i Univerzitet Denver se povezali online u vrijeme pandemije

Foto: Ilustracija

Institucija Memorijalnog centra Srebrenica je u vrijeme pandemije virusa COVID-19 većinu svojih poslova i komunikacije premjestila na online komunikaciju. Tim upravo završava novu brošuru za buduće posjetioce Memorijalnog centra u budućnosti.

Tim je razvio nekoliko virtuelnih tura, a predavači Memorijalnog centra redovno gostuju u online nastavi različitih univerziteta i istraživačkih centara. Jučer je održano online predavanje sa studentima programa za buduće socijalne radnike pri Univerzitetu u Denveru.

- Imao sam priliku da podijelim ličnu priču kako sam preživio genocid, ali i da dam šire informacije o kontekstu genocida u Srebrenici i svemu što je prethodilo. Studenti su pokazali veliki interes i za pitanje takozvanog historijskog revizionizma i negiranja genocida. Oni dolaze dvaput godišnje u BiH da uče o različitim praktičnim primjerima vezanim za njihov poziv, te je ova online sesija, na neki način zamjena za takav susret, zbog nemogućnosti putovanja - kazao je Hasan Hasanović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Profesorica Ann Petrila je direktorica bosanskog programa pri fakultetu-partneru. Ona predaje studentima predmete genocid, propaganda i nacionalizam.

- Kroz svoja predavanja, Hasan je dao veliki doprinos u educiranju velikog broja studenata na ovom programu Univerziteta u Denveru o genocidu u Srebrenici i opasnostima negiranja i glorifikacije ratnih zločinaca. I ne samo to, ovakva predavanja im daju značaj uvid u širu sliku i znanje o Bosni i Hercegovini, u prošlosti, ali i kroz kršenja ljudskih prava koja se i dalje događaju - poručila je profesorica Petrilla.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kaže 

da, uprkos svim izazovima, ova institucija nastoji napraviti sve što je moguće da se sve aktivnosti nastave realizirati, a da se pritome zaštiti zdravlje zaposlenika.

- Izuzetno sam ponosan na rad našeg tima. Toliko stvari se događa na osnovu čiste energije i želje da ljudi koji rade u Memorijalnom centru doprinesu. Zbog toga je rad u Memorijalnom centru više od radnog mjesta, svaki radni sat je važan za vlastiti doprinos širenju istine o genocidu i utvrđenim činjenicama. Nikada nije bilo važnije da se otvorimo prema svijetu, ispričamo našu priču i podijelimo ono što neki vole zvati 'naučenim lekcijama'. I zbog toga, svaki oblik zvanične saradnje i rada sa institucijama, poput ove sa Univerzitetom u Denveru, ima svoju težinu na tom putu - zaključio je Suljagić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga