Reakcija

Naša stranka: Gradonačelnica Karić se treba izviniti svim građanima Sarajeva, posebno katolicima

FOTO: Muhidin Živojević

U Sarajevu su danas na vratima porodice katoličke vjeroispovijesti napisane prijetnje smrću koje su motivirane vjerskom mržnjom.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pokušala je tu prijetnju prikazati kao reakciju na skore istupe predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Zbog toga su reagirali iz Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva.

- Najoštrije osuđujemo pokušaj Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, da uzroke prijetnje koju je danas u Sarajevu doživjela jedna katolička porodica pripisuje istupima Zorana Milanovića. Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli nasi sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji - navodi se u saopćenju Naše stranke.

VEZANI TEKST - Karić: Ne umanjujem incident, ali je to možda reakcija na izjave Milanovića

Dodaje se da gradonačelnica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima.

- Upravo je Naša stranka još u martu ove godine tražila da se Milanović proglasi personom non grata zbog uvredljivih izjava o građanima Bosne i Hercegovine, ali nikada njegove stavove ne bismo koristili kao opravdanje za prijetnje upućene sugrađanima ili bilo kome drugom. Zbog svega navedenog od gradonačelnice Karić tražimo hitno izvinjenje svim građanima Sarajeva, posebno onima katoličke vjeroispovijesti - istakli su iz Naše stranke.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga