UEFA

Nije samo Kipar opcija: Pogledajte gdje bi klubovi iz BiH mogli igrati evropske utakmice

FOTO: Ines Lučić

UEFA i generalni sekretari iz 55 nacionalnih saveza sastali su se danas putem videokonferencije da bi razgovarali o temama u vezi sa nastavkom takmičenja UEFA u postojećoj situaciji, najviše o klupskim i reprezentativnim takmičenjima, kao i o takmičenjima mlađih kategorija.

Što se tiče klupskih takmičenja, razgovor je bio fokusiran na predstojeća kvalifikaciona kola i data su detaljna objašnjenja o nedavno objavljenom Aneksu  Pravilnika takmičenja Lige prvaka i Lige Evropa UEFA za sezonu 2020/21, koji se bavi ograničenjima putovanja i pozitivnim testovima na COVID-19, što može utjecati na nastavak takmičenja.

VEZANI TEKST - Važne odredbe kojih se Sarajevo, Borac, Zrinjski i Željo moraju pridržavati, ili ispadaju iz Evrope

Naglašeno je da bi neke utakmice morale da se odigraju u neutralnim državama / stadionima i predstavljeni su detaljni scenariji u vezi sa tim, a sve da bi se poštovale restrikcije u vezi sa putovanjima i zahtjevi nadležnih vlasti u vezi sa karantinom.

S tim u vezi, UEFA se zahvaljuje na saradnji nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra, što znači da je osigurala  lokacije kao neutralna mjesta odigravanja, uz to da ove države na raspolaganje stave neke od svojih stadiona na zakazane datume utakmice, i ponude putni koridor da ekipe dođu i odigraju utakmicu bez ograničenja.

Period za međunarodne susrete u septembru je također bio tema, kao i poteškoće sa kojima će nacionalne reprezentacije morati da se suoče zbog istih ograničenja. Bit će potrebna bliska saradnja svih ekipa i UEFA-e da bi se osiguralo regularno održavanje svih utakmica. U ovom trenutku se ne može odbaciti mogućnost odigravanja međunarodnih utakmica u neutralnim mjestima.

I UEFA i nacionalni savezi su svjesni važnosti povratka navijača na stadione, ali situacija u Evropi je trenutno veoma različita. UEFA stalno nadgleda razvoj regulatornog okvira u različitim državama i revizija situacije je planirana za sredinu augusta, da bi se vidjelo da li trenutna odluka da se sve utakmice igraju pred praznim tribinama može makar djelimično da se promijeni.

Naredni sastanak je planiran tokom ovog mjeseca da bi se riješila neka od glavnih pitanja.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga