Premijer o svemu pomalo

Novalić o dosadašnjim rezultatima Vlade FBiH, povećanju penzija, zašto se malo autocesta gradilo...

Fadil Novalić
FOTO: Arhiv

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Sarajevu prezentirao rezultate Vlade Federacije BiH na čijem čelu je od 2015. godine, tačnije sedam godina. On je najavio da penzionere, kako je ranije i obećano iz Federalne vlade, očekuje vanredno povećanje penzija u julu, sa junskim penzijama za nekih 3,5 posto.

Osvrnuvši se na fiskalne zakone, zakon o doprinosima i porezu na dohodak, zakonu o minimalnoj plaći, kazao je da će 9. juna biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH na kojoj će se socijalnim partnerima, predstavnicima sindikata i poslodavaca, prezentirati prijedlog zakona o minimalnoj plaći, bez da se mijenjaju Zakon o radu, Zakon o zdravstvu i takav bi trebalo da ide u parlamentarnu proceduru.

Ne smije se više uzimati od privrede 

Naime, federalni parlamentarci su već ranije zatražili od Vlade FBiH da predloži zakon o minimalnoj plaći kako bi se mogao razmatrati u paketu sa zakonom o doprinosima i porezu na dohodak.

- Moja najveća frustracija u mandatu premijera Federacije BiH je što još uvijek nisu donesene izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak - kazao je Novalić, dodavši da bi se o minimalnoj plaći, ovim zakonima u Parlamentu FBiH moglo govoriti 28. juna.

Na pitanje novinara Faktora da li će se ići na povećanje minimalne plaće u FBiH koja je sada 543 KM, s obzirom na inflaciju, a što traže predstavnici sindikata, Novalić je kazao da nema ništa protiv povećanja minimalne plaće i na 700 KM, ali da to mora ići kroz usvajanje izmjena zakona o doprinosima i porezu na dohodak, te da se više ne smije uzimati od privrede.

Novalić je govoreći o rezultatima Vlade FBiH u proteklih sedam godina naveo da su ostvarili evidentan napredak.

- Taj napredak nije dovoljan. Ne krećemo se dovoljno brzo i to je činjenica, ali ipak želim pokazati da je Federacija u boljoj poziciji nego 2014. godine - kazao je Novalić.

Poredeći rezultate sa Vladom FBiH čiji je mandatar bio Nermin Nikšić, Novalić je naveo da je od 2011 do 2014. godine bilo 7.250 novozaposlenih, a u periodu od 2015 do 2018. godine 49.500 novozaposlenih, te od 2019. do 2021. njih 8.758 uprkos pandemiji COVID-19.

Što se tiče rasta prosječne plaće ona je u periodu od 2011. do 2014. porasla za 23 KM, a od 2015. do 2018. za 90 KM, do 2021. za 122 KM.

Osvrnuo se i na rast penzija pa je on u mandatu Nermina Nikšića bio 28 KM, od 2015. do 2018. godine 34 KM, a od 2019. do 2021. za 25 KM.

Novalić je kazao da je Vlada FBiH na čijem je čelu zatekla Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje od 226 miliona KM i da su to morali sanirati.

- Ove godine povećanje penzija će ukupno biti 50 KM i to je najveće povećanje u mandatu jedne vlade. Ide se sa vanrednim povećanjem junskih penzija koje će penzioneri dobiti u julu, kako je ranije obećano iz Vlade FBiH - rekao je Novalić, potvrdivši da će penzije biti povećane za 3,5 posto. 

Na kraju je kazao kako nisu zadovoljni dinamikom izgradnje autocesta.

Izgrađeno svega 30,9 kilometara puta 

Tokom prezentacije naveo je da je u mandatu prošle Vlade FBiH izgrađeno 53,2 kilometra puta, a da su 13 kilometara zatekli u izgradnji, dok je za mandata sadašnje Federalne vlade izgrađeno 30,9 kilometara, da je u izgradnji 37,2 kilometra, odnosno, osigurana finansijska konstrukcija za 120,9 kilometara autoputa.

- Ranija vlada je bila efikasnija u izgradnji autocesta. To je prvi razlog, a drugi je da mi imamo mnogo teže lokacije za gradnju poput Zenice, Vranduka, Ivana. Oni su gradili u dolini Bosne, tu je mnogo lakše - kazao je Novalić.

Osvrnuvši se na tunel Hranjen, rekao je da je u ovoj godini osigurano još 45 miliona KM, pored ranijih 90-ak miliona i da će ovaj tunel sigurno biti završen. Dodaje da se radi o najdužem tunelu u našoj zemlji, od 5.600 metara.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga