Saraj Polje

Obilježena 31. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, "Zlatnog ljiljana" i heroja odbrane Sarajeva i BiH

Prigodnim programom, te odavanjem dužne počasti na području Mjesne zajednice Saraj Polje, danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije komandanta Teritorijalne odbrane Novi Grad, brigadira Armije RBiH i nosioca najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Ramiza Salčina.

Porodica, prijatelji, saborci, kao i predstavnici kantonalne i općinske vlasti, te boračkih udruženja još jednom su se, 31 godinu poslije, s velikom tugom prisjetili heroja odbrane Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani domovine, posebno u vrijeme kada se osnivala Armija RBiH.

U ime Kantona Sarajevo, na mjesto pogibije cvijeće su danas položili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, skupštinski zastupnik Jasmin Šaljić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

- Ramiz Salčin bio je aktivni učesnik pripreme i organizacije odbrane Sarajeva, kao i ostatka Bosne i Hercegovine.  
Rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad, te je obnašao dužnost prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. Prije 31 godinu, Ramiz Salčin ubijen je snajperskim metkom agresora ispaljenim iz Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH "Zlatnim ljiljanom". U čast njemu, jedan trg i ulica u Sarajevu nose naziv Ramiz Salčin - naveo je predsjedavajući Okerić, u prisjećanju na heroja odbrane Sarajeva i BiH.


Ministar Osmanović je, ovom prilikom, naglasio kolika je cijena slobode, za koju su borci Armije RBiH davali i svoje živote, a koju plaćamo i danas. Naglasio je da ne smijemo zaboraviti na žrtvu naših boraca, te da moramo pružiti otpor nepravdi koja im se dešava, kao i svima nama.

U multimedijalnoj sali općine Novi Grad večeras će premijerno biti prikazan dokumentarni film Avde Huseinovića "Sudbonosni 8. juni – 30 godina poslije".

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga