Sjećanje na heroje

Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića i šest kladanjskih šehida

FOTO: FMBI

Ni danas agresori ne miruju, vidite da se objavljuju knjige u kojima se pokušava iznijeti neistina i iskriviti činjenice koje su sudovi dokazali, rekao je ministar Bukvarević

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u ime Vlade FBiH odao počast i prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice od pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića i šest kladanjskih šehida.

Obilježavanje je upriličeno u selu Ravne (općina Vareš) na mjestu pogibije rahmetli Meldina Hajdarevića, a zatim kod spomenika poginulim braniteljima 121. kladanjske brigade na lokalitetu Dole, uz prigodan kulturni program, učenje Fatihe, polaganje cvijeća i obraćanje živih svjedoka navedenih događaja.

Neprijateljska dejstva koja su vođena novembra 1994. godine imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala tuzlansku regiju sa zeničkom i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije BiH, ali naročito ispoljenom hrabrošću boraca 1. bataljona 1. tuzlanske brigade i 121. kladanjske brigade, zaustavljena su.

Obraćajujući se prisutnima ministar Bukvarević je podsjetio na značaj ovog područja i razloge zbog kojih je prostor Nišićke visoravni bio česta meta agresora. Također, kazao je i kako je Meldin Hajdarević bio jedan od najhrabrijih branilaca koji je sa samo 20 godina već tri puta bio ranjavan, a svoju hrabrost i neustrašivost dokazao je braneći domovinu na nekoliko ratišta širom Bosne i Hercegovine. Bukvarević je pozvao prisutne da razmisle o tome šta je ono što je naš narod spasilo tih ratnih godina, imajući u vidu slabu opremljenost naših branilaca.

-Jedinstvo je ono što nas je tada spasilo i Božija pomoć. Ni danas agresori ne miruju, vidite da se objavljuju knjige u kojima se pokušava iznijeti neistina i iskriviti činjenice koje su sudovi dokazali. Ne smijemo to dozvoliti. Moramo biti jedinstveni, svi narodi koji ovdje žive i vole ovu državu moraju biti jedno i svi zajedno se moramo boriti za istinu, pravdu i procesuiranje svih zločina i zločinaca - zaključio je ministar Bukvarević.

Ovo je bio jedini put kojim su do Tuzle i tuzlanske regije dolazili hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život, te su ga stanovnici smatrali "žilom kucavicom" za više od 500 hiljada ljudi koji su tada bili smješteni na području tuzlanske regije. Meldin Hajdarević dobitnik je i Zlatne plakete Grada Tuzla, te je nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

Ministar Bukvarević je sa porodicama, saborcima iz Crnih labudova i Patriotske lige, te predstavnicima boračkih udruženja, obišao i spomen- obilježje u Zubetima, gdje su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast za šest šehida, pripadnika 121. Kladanjske brdske brigade, među kojima su i dva dobitnika Zlatnog ljiljana. Šehidi koji su poginuli na ovom prostoru i čija imena su uklesana na spomen-obilježju su Hodžić Derviš, Čamdžić Edina, Baki Šalja, Mešanović Senahid, Hajdarbašić Nijaz i Selimbašić Bahrija, saopćio je Kabinet ministra Bukvarevića.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga