open-navfaktor-logo
search
Popuna Doma naroda
OHR u svom stilu o navodima da su pripremili odluku: Visoki predstavnik je dao do znanja CIK-u...
Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini nije potvrdio ni demantovao navode iz medija da je OHR pripremio prijedlog odluke o načinu raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih. 
19.10.2022. u 13:08
get url
text

Portal Istraga.ba objavio je sinoć da je OHR pripremio prijedlog odluke o distribuciji delegata Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u Dom naroda Federacije BiH iz svake od deset kantonalnih skupština, a nakon izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik 2. oktobra, u izbornoj noći.

VEZANI TEKST - OHR pripremio odluku o tome koliko će kantoni davati delegata iz svakog naroda i reda Ostalih

OHR-u smo uputili pitanja da li je pripremljen ovakav prijedlog, kada će biti dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine, i na koji način je predviđena raspodjela mandata po kantonima, odnosno da li su tačne tabele koje su objavljene. 

Ovo je njihov odgovor: 

- U skladu sa Izbornim zakonom BiH, obaveza je Centralne izborne komisije da donosi propise za provođenje Izbornog zakona, što uključuje i amandmane koji su doneseni odlukom visokog predstavnika 2. oktobra.

S obzirom na to da je povećan broj mandata koji se dodjeljuju konstitutivnim narodima i pripadnicima ostalih, instrukcija o indirektnim izborima koju je CIK usvojio 2018. mora se na vrijeme zamijeniti novom. Visoki predstavnik je to već jasno dao do znanja Centralnoj izbornoj komisiji - odgovorili su iz OHR-a.

Ranije su iz CIK-a kazali da će biti formirani timovi OHR-a i CIK-a koji će Centralnoj izbornoj komisiji predložiti rješenje. OHR je tražio da ono bude doneseno do 2. novembra.

Iz CIK-a nismo uspjeli dobiti informaciju o prijedlogu OHR-a. 

Problem je nastao kada je visoki predstavnik u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH kojim je, između ostalog, povećan broj delegata po klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali nije utvrdio na koji način će se sada vršiti popuna Doma naroda.

Dosad su klubovi konstitutivnih naroda imali po 17 delegata i bilo je sedam iz reda ostalih, a sada imaju po 23 delegata i 11 iz reda ostalih. Način popune Doma naroda rađen je po uputstvu koje je donio CIK 2018. Međutim, ovo uputstvo više nije valjano, a Schmidt nije precizirao način popune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.