Uoči derbija

Osim: Lakše je u deset dana igrati dvije nego tri utakmice, ali vidjet ćete da nema pravila

Vječiti derbi na stadionu Koševo sutra igraju Sarajevo i Željezničar (18.30 sati).

Sudar je to prvoplasirane i drugoplasirane ekipe Premijer lige Bosne i Hercegovine.

– Utakmica koja puno toga može nama pokazati u ovom trenutku o odnosu kakvi smo mi stvarno. Igramo protiv ekipe koja je pokazala najbolju formu i koja je vjerovatno najbolja u ovom trenutku kada se svi faktori uzmu u obzir, i protiv takve ekipe na njihovom stadionu, okej bez obzira na to što se igra bez publike, ali oni su navikli igrati na tom terenu, to će biti pravi test za nas. Jednostavno nama će ta utakmica kako god završi dati nekakvu pravilnu sliku o nama samima i na osnovu te slike ćemo mi znati kako se ponašati poslije te utakmice - kazao je Osim, a potom odgovorio na pitanje u vezi sa zgusnutim rasporedom koji je zadesio Željezničar.

– Ne treba biti puno pametan da vidiš da je lakše utakmicu odigrati kada imaš pet dana odmora, a mi imamo četiri, a prije toga imaš još pet dana, a mi imamo minus tri pa minus četiri. Tehnički je lakše igrati dvije utakmice u deset dana nego tri utakmice u deset dana. S druge strane, mi smo imali nekakve utakmice koje su bile i napete protiv protivnika koji su nezgodni, svaki na svoj način i to vidim kao nekakvu sreću za nas bez obzira na to što smo se fizički istrošili i što će nam neke snage vjerovatno faliti, ali ovo je specifična utakmica u kojoj će svako ko imalo ima nešto u sebi to pronaći, izvući i pokušati dati sve što može u ovom trenutku, a da li je idealna priprema igrati nama šestu utakmicu u 17 dana, nije idealno, pogotovo za naše klubove koji nemaju takvu naviku i nemaju velike rostere. Okej, mi ćemo to uzeti s pozitivne strane, u ubrzanom smo rasporedu koji je malo preubrzan bio, malo je došlo nekakvih spoznaja o samom sebi, neke smo rezultate ipak ostvarili protiv dobrih protivnika i u dobrom raspoloženju očekujemo derbi.

– Kvalitet često ne mora doći do izražaja u derbijima ako je na nečijoj strani, također forma se ne mora uopće pokazati kao odlučujući faktor ako je neko ima, tako je historija pokazala. Puno je nekakvih drugih faktora koji ulaze u obzir i ti faktori poremete ove logične faktore. Tako to vidim, tako je oduvijek bilo, nekad se desi da bolja ekipa pobijedi, ali na osnovu broja odigranih utakmica kad pogledaš ko je bio bolji u tom trenutku, vidjet ćete da nema nekih pravila. Objašnjivo je to, iz psiholoških, nekakvih tradicionalnih i mentalnih razloga koji utječu na to da ovi drugi faktori se potisnu i dođu u obzir neke stvari koje inače ne dolaze u obzir - istakao je Amar Osim na pitanje o tome koliko forma i kvalitet znače u derbijima Želje i Sarajeva.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga