Demantovao navode

Osmanović: Ja ne mogu svojom voljom vršiti raspodjelu sredstava

On se osvrnuo i na navod da prilikom dodjele sredstava iz tekućih grantova u oblasti kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sredstva dijeli na štetu korisnika iz reda hrvatskog naroda

Povodom medijskih navoda, koje su prenijeli brojni mediji u Bosni i Hercegovini, oglasio se ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović navodeći da je u njima izneseno niz neistina koje štete ugledu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i njegovim ličnom ugledu.

- Iznenađuje me činjenica da ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine ne poznaje propise koji uređuju oblast zapošljavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, s obzirom da već dugi niz godina obnaša istaknute funkcije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. U tekstu se problematizira način izbora sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na način da je ta pozicija trebala pripasti kandidatu iz reda hrvatskog naroda s obzirom da je dosadašnji sekretar bio iz istog naroda - naveo je ministar Osmanović u demantiju dodajući kako smatra da to nije argumentacija da u Ministarstvu civilnih poslova sekretar stalno treba biti Hrvat.

Po njegovim riječima sekretar je državni službenik i on ne može biti dio političkih dogovora.

- Ističem da je konkurs za pomenutu poziciju raspisala Agencija za državnu službu na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1)  Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Proceduru izbora provodila je komisija koju je imenovala Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine i u zakonom predviđenom postupku izabrala najboljeg kandidata od prijavljenih. Kriterijima konkursa nije propisana nacionalna pripadnost koja se traži za određeno radno mjesto, niti to u državnoj službi smije biti odlučujući faktor. Ipak, radi objektivnog informisanja javnosti, napominjem da među prijavljenima, nije bilo kandidata hrvatske nacionalnosti, pa se ne može govoriti čak ni o favorizovanju određenih kandidata na štetu hrvatskog naroda - istaknuo je ministar Osmanović.

On se osvrnuo i na navod da prilikom dodjele sredstava iz tekućih grantova u oblasti kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sredstva dijeli na štetu korisnika iz reda hrvatskog naroda.

- U odnosu na navedeno, uvaženom ministru finansija i trezora i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jasno je da ministar civilnih poslova niti je, niti može, samostalno svojom voljom vršiti raspodjelu sredstava. Konačne odluke o dodjeli sredstava, za koje je glasao i on i ostali ministri iz reda hrvatskog naroda, donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ističem još jednu bitnu činjenicu, a to je da Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u sastav komisija za razmatranje prijava za dodjelu grant sredstava imenuje po jednog člana i daje mišljenja na prijedlog odluka o raspodjeli sredstava prije upućivanja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine - naglasio je ministar Osmanović.

 Imajući u vidu sve navedeno, ministar Osmanović upotpunosti odbacuje sve medijske navode i spekulacije u vezi imenovanja sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i dodjele sredstava putem tekućih grantova, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga