Godišnjica smrti

Patković: Bukvarević mi nedostaje i kao čovjek i kao ministar; Krkalić: Sa njegovom smrću kao da je sve stalo

Salko Bukvarević

Danas je navršena godina otkako je na bolji svijet od posljedica zaraze koronavirusom preselio federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević. 

Bio je ponosan što je u njegovom ministarskom mandatu donesen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Bukvarević je u toku agresije na našu zemlju bio pripadnik elitne jednice Armije RBiH "Crni labudovi". Rođen je u Kalesiji 1967. godine.

- Mogu samo reći da mi nedostaje i kao čovjek i kao ministar. Sa njim kao da je umrla i boračka problematika, stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH, nažalost. Bez Salke ne bismo imali ni Zakon o demobilisanim borcima. Treba da ga se sjećamo - kazao nam je kratko Šerif Patković, ratni komandant Sedme muslimanske brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 100-postotni ratni vojni invalid. Patković je bio i na čelu Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pričali smo i sa Hamzom Krkalićem, koji je svojevremeno bio predstavnik Kampa boraca u Sarajevu i član Radne grupe za donošenje i provedbu Zakona o demobilisanim borcima.

- Po ko zna koji put, ponovit ću, da je ministar Salko živ, već bismo imali egzistencijalnu naknadu za naše saborce-povratnike u RS-u i koji žive u Brčko distriktu. Sa njegovom smrću kao da je sve stalo. Nemamo s kim da razgovaramo. Rahmetli ministar Bukvarević je prije svega bio čovjek, borac koji razumije boračku problematiku. Da li treba da podsjećam kako je on predao mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kako bi se posvetio borcima i njihovim problemima. Prisjetio bih se njegove prezentacije rezultata rada u Ministarstvu za boračka pitanja kada je, rahmet mu duši, rekao kako je njegov najveći uspjeh taj što su borci nakon gotovo deset godina čekanja, dobili Zakon o demobilisanim borcima. Mi moramo dalje nastaviti boriti se za borce, ali s kim i kako, vidjet ćemo - rekao nam je na kraju Krkalić.

U jednom od intervjua za Faktor ministar Salko Bukvarević je rekao kako se ponosi što potječe iz rudarske porodice.

VEZANI TEKST - Salko Bukvarević: Ponosim se što potječem iz rudarske porodice, i meni se kao i svim borcima vraćaju scene iz rata

- Dolazim iz rudarske porodice gdje je i djed rahmetli bio rudar, poginuo je u rudarskoj nesreći. Otac je penziju zaradio u rudniku. Tako da mi u Tuzli često imamo primjer da su porodice rudarske po opredjeljenju. Time se ponosim - kazao nam je tada Bukvarević koji je završio Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli. Tu je magistrirao i doktorirao.

Bukvarević je uz najveće počasti ukopan u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga