open-navfaktor-logo
search
Ratni plaćenici
Podgorička Pobjeda: Ko su bivši vojnici RS-a u Balkanskoj kozačkoj vojsci
Balkanska kozačka vojska, paramilitarna organizacija koja je osnovana 2016. godine u Kotoru, stoji iza udruženja Saveza dobrovoljaca Donbasa, pišu mediji u Crnoj Gori.  
03.03.2022. u 08:45
get url
text

Kako navodi podgorička Pobjeda.me, pitanje statusa tog udruženja, kao i njegovog potencijalnog malignog djelovanja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, otvorio je analitičar Konstantin Batozkij u autorskom tekstu za ruski Insajder koji je otvaranje filijale Saveza dobrovoljaca Donbasa u Crnoj Gori i Srbiji u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu ocijenio kao krajnje uznemirujuće.

Pobjeda je prva objavila informaciju o osnivanju Balkanske kozačke vojske 11. septembra 2016. godine u Kotoru.

Na čelu te paramilitarne organizacije izabran je tada general Viktor Vladimirovič Zaplatin, vrhovni ataman Balkanske kozačke vojske, koji je kao predstavnik Ruske Federacije više od 16 godina radio u Srbiji.

VEZANI TEKST - Kakve su veze ekstremističke proruske grupe Noćni vukovi, koja je defilovala Banjom Lukom, sa Dodikom

U sastav Balkanske kozačke vojske, po podacima Digitalno-forenzičkog centra, ušli su i kozački pukovnik, ataman Crne Gore Slobodan Pejović, kozački pukovnik, glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković, pop Mijajlo Backović, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, Sergej Stepin iz Saveza dobrovoljaca Donbasa, Vojo Gušić, potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, i Miroslav Topalović, koji je predstavljen kao bivši ratnik iz Republike Srpske.

Kao izaslanik Saveza dobrovoljaca Donbasa, ali i učesnik rata u BiH, Zaplatin je proteklih godina najmanje dva puta bio gost obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu. Posjećivao je i Beograd, Višegrad te Sarajevo, a prije četiri godine, na skupu u Kotoru, izabran je jednoglasno za vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.